La segona jornada de la cimera de líders europeus que té lloc a Brussel·les ha arrencat aquest divendres amb la inflació i l’energia com a principals temes de debat. En un context en què la inflació a l’eurozona es troba en màxims històrics per l’increment dels preus energètics –la inflació al maig es va situar en el 8,1%-, els caps de govern han demanat “més coordinació” entre els membres de la Unió Europea per evitar un major increment dels Índexs de Preus de Consum (IPC), proposant mesures com la compra conjunta de gas. No obstant això, alguns dels líders també han subratllat la necessitat de vetllar per les finances públiques en un moment en què, després de la pandèmia, les xifres de dèficit s’han elevat de forma considerable.
Durant el torn d’arribades al Consell, el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, ha estat un dels dirigents que ha defensat amb més insistència l’actuació conjunta dels 27. El belga ha fet una crida a actuar “junts” davant l’augment del preu de l’energia i ha defensat que la UE actuï com un “bloc”, amb compres conjuntes de gas i millor coordinació en l’àmbit energètic. “Si ho fem de manera dispersa no ho aconseguirem i veurem els efectes negatius”, ha advertit.
També ha parlat de compres de gas conjuntes el primer ministre de Letònia, Krisjanis Karins, tot i que ho veu com una mesura més a llarg termini. “El millor que podria passar per reduir els preus seria que Rússia acabés amb la guerra d’Ucraïna”, ha comentat.
Per la seva banda, el primer ministre d’Eslovàquia, Eduard Heger, ha assegurat que la inflació “seguirà amb nosaltres per un llarg període de temps” i ha remarcat la importància de trobar solucions a nivell comunitari. No obstant això, també ha insistit que cal “vetllar per a seguretat de les finances públiques” després de la covid-19. “No podem portar el mercat a comportaments poc saludables”, ha indicat.
En aquest sentit, el primer ministre d’Irlanda, Micheál Martin, ha parlat de considerar mesures “equilibrades” que permetin a les famílies fer front a la pujada de preus però que, alhora, no afegeixin més tensions inflacionàries. A més, ha reconegut que el pròxim hivern serà “molt desafiant” i ha demanat “unitat” davant les amenaces de Putin. “La compra de vacunes va suposar un abans i un després; ara la situació és més severa”, ha comentat.
Mesures econòmiques
A banda del debat al voltant de l’energia, els líders europeus també parlaran de les actuacions del Banc Central Europeu (BCE) per fer front a la pujada de preus a l’eurozona. En relació amb aquesta qüestió, la jornada d’aquest divendres també comptarà amb la participació de la presidenta de la institució monetària, Christine Lagarde, i el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe.