Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Govern estudia una línia específica d’ajudes per al sector de l’oci nocturn

|

- Publicitat -

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha explicat aquest dimarts que el Govern estudia una línia específica d’ajudes per al sector de l’oci nocturn, que porta set mesos d’inactivitat com a conseqüència del coronavirus. En una xerrada telemàtica organitzada per l’agència Intermèdia, Tremosa ha assegurat que està en contacte amb els agents del sector i ha subratllat la necessitat de donar-los suport i ha lamentat que no es pogués arribar a concretar la reobertura dels locals anunciada fa uns dies després que la situació epidemiològica empitjorés. Segons Tremosa, quan l’evolució millori la restauració podrà començar a reobrir, tot i que sigui parcialment, només en terrasses i s’hagi de recórrer a les estufes “com a NYC”.

Publicitat

El conseller ha puntualitzat que abans ho hauria d’aprovar el Procicat i que així li ho plantejarà el seu Departament quan la situació epidemiològica evolucioni favorablement. Tremosa, que aquest dimarts té prevista una reunió amb el vicepresident Aragonès sobre aquesta qüestió, ha garantit als representants de l’oci nocturn, amb qui assegura que té contacte “a temps real”, que aviat tindran “notícies” de la Generalitat, segons ha comentat a respostes del propietari de Luz de Gas, Fede Sardà. Sardà ha explicat que se li han dirigit fons inversors ja se li han adreçat interessant-se per comprar-li el local.

De moment, però, Tremosa ha recamat als ciutadans “complicitat social” per aconseguir evitar el creixent nombre de contagis i la sanitat no col·lapsi i que l’economia s’hagi de tornar a paralitzar. El conseller ha insistit que les dades mostren com els contagis es produeixen en moments de socialització, quan les mesures es relaxen, i no en les aules o en entorns laborals on la gent “fa bondat”.

El conseller ha fet aquestes declaracions en una acte telemàtic organitzat per l’agència Intermèdia poc després de la reunió del Consell de Govern, que ha aprovat ajudes per valor de 40 milions d’euros per al sector de la restauració i un decret per rebaixar el 50% de l’import del lloguer dels locals si no hi ha acord entre restauradors i propietaris.

Segons Tremosa, si el govern espanyol hagués recorregut al MEDE –que permetria destinar 25.000 MEUR a totes les autonomies- ara les ajudes a la restauració podrien ser de 120 milions d’euros i no 40. En aquest sentit, ha comentat que el ministre italià ja ho ha demanat i ha pronosticat que “Espanya hi anirà al darrera”.

Pel conseller, una de les iniciatives que permetria reobrir els locals són els tests massius i ràpids, com ja passa en alguns campus universitaris dels Estats Units, i ha fet una crida “a resistir uns mesos” per després impulsar la recuperació econòmica. Tremosa ha destacat l’elevat estalvi actual, a diferència d’altres crisis, fet que permetrà que aquesta recuperació s’acceleri. “Aquests diners no s’han destruït, sinó que hi són i això no havia passat mai”, ha insistit.

D’altra banda, Tremosa ha defensat que malgrat la crisi de la restauració hi ha altres sectors que registren xifres de “rècord”, com per exemple l’agroalimentari o el químic, que presenta un “millor comportament” que l’any passat, així com el manufacturer (exceptuant l’automobilístic). A més, ha afegit que tenint en compte el context actual les exportacions catalanes “només” estan un 10% per sota les de l’any passat, que va suposar un rècord amb prop de 80.000 milions d’euros.

El conseller celebra que el destí dels fons europeus el decideixi Brussel·les
El conseller d’Empresa i Coneixement ha celebrat que el destí dels fons europeus els decideixi Brussel·les i no Madrid i ha assegurat que hi ha projectes que només els pot assumir Catalunya. A més, ha dit que històricament en altres convocatòries, com per exemple les Horizon 2020 o European Research Council Catalunya, ha obtingut fons per valor equivalent al 3% o 4% quan només representa l’1,5%.

“És una fantàstica notícia que decideixi Brussel·les i no Madrid, que defineixin en quins sectors i es donin a empreses privades”, ha afegit el conseller, que també ha aplaudit que es revisi cada sis mesos l’evolució d’aquests projectes.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut