El G20 ha tancat aquest dissabte un acord per a un impost global d’almenys el 15% a les multinacionals amb una facturació superior a 750 milions d’euros i perquè les empreses, especialment les digitals, paguin impostos allà on operen malgrat no hi tinguin presència física. En una reunió a Venècia, els ministres de Finances i governadors dels bancs centrals del G20 han donat suport al mecanisme de fiscalitat per a multinacionals pactat per 132 països i jurisdiccions en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) l’1 de juliol. Entre els set que no han donat suport a la iniciativa hi ha tres estats de la Unió Europea: Hongria, Estònia i Irlanda.
En la roda de premsa posterior a la trobada, el ministre de finances italià, Daniele Franco, en representació de la presidència rotatòria del G20, ha dit que es tracta d’un acord “important que contribuirà a estabilitzar el sistema impositiu global” i a fer-lo “més just”. “Per primer cop hi ha regles per a les multinacionals arreu del món”, ha remarcat. Franco ha subratllat que es preveu tenir el reglament a punt a l’octubre perquè possiblement pugui ser una realitat al 2023. Segons el ministre de Finances italià, ara queden “detalls tècnics” que s’han de tancar d’aquí a l’octubre.
En el document acordat, els ministres de Finances del G20 titllen el pacte “d’històric” i aposten per tancar el marc regulador a l’octubre. A més, insten els països que encara no s’han sumat a l’acord a fer-ho. Sobre la manca de suport d’Hongria, Estònia i Irlanda al mecanisme, el ministre de Finances italià ha confiat que “modificaran la seva posició”. Pel que fa a la recuperació econòmica, Franco ha dit que els ministres del G20 han subratllat la necessitat de no retirar els estímuls econòmics massa aviat i que cal “utilitzar totes les eines disponibles per donar suport a la recuperació”.