La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha insistit en la necessitat de fixar un topall al preu de l’electricitat al mercat majorista i ha dit que “les elèctriques no poden tenir beneficis extra a costa del ciutadà”. Segons ha dit en una entrevista a ‘La Vanguardia’, amb aquesta mesura, que es podria aplicar gràcies a l’anomenada ‘excepció ibèrica’, la factura podria arribar a reduir-se fins a la meitat, tot i que ha apuntat que també dependrà de l’hora del dia i de l’energia necessària per cobrir la demanda. Calviño ha assegurat que treballen “24 hores al dia” amb la Comissió Europea per poder tenir l’autorització “al més aviat possible”.
Calviño ha remarcat que fixar un topall és important per limitar l’impacte negatiu dels preus del gas, el petroli i el carbó als mercats internacionals sobre el mercat majorista espanyol i ha assegurat que també és “imprescindible per garantir que ciutadans i empreses espanyols es puguin beneficiar dels baixos costos de l’electricitat per la “important penetració” de les energies renovables a Espanya i Portugal. Segons ha remarcat, l’objectiu és que només es pagui al preu del gas l’energia generada amb gas, i per tant acabar amb els “beneficis exorbitants i extraordinaris” que reben la resta d’energies que no tenen un cost addicional però sí que reben un preu més alt.
Rebaixa de 20 cèntims a la gasolina
Calviño també s’ha referit a la rebaixa de 20 cèntims al preu del litre del carburant i ha admès que és una mesura “de xoc” i que per tant “no és sostenible en el temps ni resol el problema de fons”. De totes maneres, no ha posat data final a la rebaixa. Sí que ha instat el sector petroler i de gasolineres a “contribuir” a la baixada del cost del carburant. També ha apuntat que ja han contactat amb la Comissió Nacional de Mercats i la Competència, que els ha traslladat que estudiaran “amb cura” la lentitud en la baixada del preu del petroli al sortidor.
“Moderació” dels agents socials per evitar una “espiral inflacionista”
En ser preguntada per la dificultat d’arribar a un pacte salarial entre sindicats i patronal per l’alta inflació, Calviño ha assegurat que confia molt en la “responsabilitat” dels agents socials. En aquest sentit, ha dit que han pensat “en el bé comú” des de l’inici de la pandèmia. “Confio que la moderació segueixi sent la guia amb la finalitat d’evitar una espiral inflacionista que tindria conseqüències més negatius a mig termini”, ha afegit.
La ministra d’Economia també ha apuntat que la recuperació econòmica podria alentir-se per la guerra a Ucraïna, però ha remarcat que “no està en risc” i, de fet, ha assegurat que està sent “intensa”. Calviño ha afirmat que “tots els organismes preveuen que Espanya tindrà un fort creixement aquest any”, que xifra al voltant del doble de la mitjana de la Unió Europea.
Vox a Castella i Lleó
En clau política Calviño veu “molt preocupant” l’entrada de Vox a un govern autonòmic, concretament al de Castella i Lleó després de pactar amb el PP. “Crec que no s’ha de minimitzar la importància que sigui a les institucions un partit que té un discurs antieuropeu, antifeminista, antiminories, antiautonòmic, que trivialitza la violència de gènere i que s’oposa a molts dels drets que hem anat conquerint al llarg de dècades”, ha alertat, per afegir després que “no es pot normalitzar aquest tipus de discursos”.