Diversos milers de persones s’han manifestat aquest migdia a Donosti, convocades per la dinàmica ciutadana Gure Esku Dago, en solidaritat amb els líders independentistes catalans que estan sent jutjats des de dimarts passat al Tribunal Suprem, i per reclamar “solució, democràcia i llibertat”.
[EUS] Beti Kataluniarekin, bai #Bartzelona-n, baita #Donostia-n ere #ElkartasunaAterpe#lautodeterminacionoesdelicte#SempreAmbCatalunya#AlwaysWithCatalonia
[ES] Siempre con Catalunya, tanto en #Barcelona como en Donostia pic.twitter.com/Sr6kQVrr99— EH Bildu (@ehbildu) February 17, 2019
La marxa ha partit passades les dotze del migdia de la Plaça de Catalunya de la capital guipuscoana després d’una pancarta amb el lema ‘Konponbidea, democràcia, llibertat’ (solució, democràcia, llibertat), que portaven persones “referents” de diversos àmbits, entre les quals es trobaven el catedràtic de la UPV/EHU Pedro Ibarra, la professora i exdirigent d’EH Bildu Laura Mintegi, o l’exdiputada d’Amaiur, Maite Aristegi, entre d’altres.
Una àmplia representació d’EH Bildu s’ha sumat a la marxa, entre els quals es trobaven els parlamentaris Maddalen Iriarte, Pello Urizar, Jasone Agirre i Nerea Kortajarena, la diputada al Congrés Marian Beitialarrangoitia, i el candidat a diputat general de Guipúscoa, Juan Karlos Izagirre.
També ha estat present el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, mentre que la representació del PNB ha estat encapçalada per la portaveu ‘jeltzale’ a les Juntes Generals de Guipúscoa, Maria Eugenia Arrizabalaga, i el diputat al Congrés Joseba Agirretxea.
Els participants en la manifestació han portat paraigua, robes i llaços grocs, i han recorregut en silenci, a excepció d’alguns aplaudiments i crits en català reclamant llibertat, diversos carrers cèntrics de Sant Sebastià, fins a acabar al Boulevard amb un acte polític.
https://twitter.com/Erramun2014/status/1097102143692177408?s=19
“Judici a la democràcia”
Abans de l’inici de la marxa, el portaveu de Gure Esku Dago, Anjel Oiarbide, ha afirmat que el judici contra els líders catalans “mai va haver de començar”. Segons ha afirmat, “la qual cosa s’està jutjant no són 12 sobiranistes catalans, ni tampoc els 2,4 milions de persones que van participar al referèndum de l’1 d’octubre en aquelles condicions”.
“El que s’està jutjant són les aspiracions democràtiques i legítimes del poble català, així com també les aspiracions legítimes i democràtiques del poble basc”, ha destacat, al mateix temps que ha insistit que “s’estan jutjant els drets bàsics i fonamentals de la ciutadania de l’Estat espanyol”.
Per això, ha assenyalat que Gure Esku Dago ha sortit aquest diumenge al carrer per reivindicar que “el votar no és delicte, el dret a decidir i d’autodeterminació no és delicte en una democràcia assentada”, al mateix temps que ha reiterat que “el que s’ha assegut en la cadira dels acusats a Madrid no són 12 sobiranistes, sinó la democràcia en si”.
“És el moment de sortir al carrer, no únicament per donar senyals de solidaritat cap al poble català, sinó per treballar conjuntament a favor de la democràcia”, ha conclòs.
Per la seva banda, la portaveu del PNB en les Juntes de Guipúscoa, María Eugenia Arrizabalaga, ha assegurat que per a la formació ‘jeltzale’ “aquest és un judici contra la pròpia democràcia” perquè, d’una banda, “estem veient com atempten contínuament contra els drets i les llibertats més bàsiques” i, per una altra, perquè “donar veu i vot al poble mai pot ser considerat delicte, això és democràcia”.
Al seu parer, “si la democràcia espanyola fos homologable, haurien de deixar sense validesa avui mateix el judici i, per tant, els presos polítics al carrer”. Arrizabalaga ha assenyalat que, “com a ‘abertzales’ bascos, no hauríem de veure el que estan fent a Catalunya com alguna cosa que ens és aliè” perquè “demà ho podran fer igualment contra Euskadi”.
Per això, la portaveu ‘jeltzale’ ha reivindicat “no només els drets individuals dels ciutadans, inclosos els presos polítics catalans, sinó també els drets col·lectius que ens corresponen com a nació, tant a Catalunya com a Euskadi”.
“Involució”
Així mateix, la portaveu parlamentària d’EH Bildu Maddalen Iriarte ha agraït a Gure Esku Dago la convocatòria d’aquesta marxa perquè, en la seva opinió, “en aquest moment polític-històric és imprescindible cridar la ciutadania perquè es manifesti a favor de la democràcia”.
“Vivim un moment d’involució democràtica per part de l’Estat espanyol que posa en perill les consecucions polítiques, socials i econòmiques que aquest país ha aconseguit durant moltes dècades”, ha destacat Iriarte, qui s’ha mostrat convençuda que “és el moment de sortir al carrer”.
Al seu parer, “és el moment de treballar en les institucions, de la sinergia, de treballar en comú entre els quals creiem en aquest país i de donar passos endavant per no perdre el que tenim i, per obtenir noves maneres de relacionar-nos amb l’Estat espanyol, és imprescindible fer-ho”.
Finalment, la secretària general adjunta d’ELA, Amaia Muñoa, ha considerat que és “absolutament necessari mobilitzar-se i sortir al carrer per denunciar de forma contundent la falta de democràcia que existeix a l’Estat espanyol i la repressió política que es dóna contra qualsevol que pretengui superar el marc constitucional establert i el nivell d’autogovern que tenim ja sigui a Catalunya, o a Euskal Herria”.