El col·lectiu Dones i Cultura ha demanat “responsabilitat” a les institucions públiques que formen part del Patronat de la Fundació Teatre Lliure per aprofitar posar en marxa un concurs “públic i transparent” per nomenar el nou director de l’equipament. En aquest sentit, demana escollir una nova direcció que “respecti la Llei d’Igualtat” i aposti per una cultura “oberta i lliure de discriminacions”. En un comunicat, també han defensat que “en cap moment” han qüestionat la “vàlua artística i creativa” de Lluís Pasqual i circumscriu la seva denúncia en “l’abús de poder i maltractaments denunciats”. Amb tot, el col·lectiu ha celebrat “el salt” d’aquests debats latents a les institucions culturals públiques “a l’arena pública”.
En el mateix text, Dones i Cultura ha lamentat que en tot aquest temps el Patronat no hagi fet cap aportació al debat i hagi ajornat la seva responsabilitat a l’hora de gestionar un conflicte que afecta, no només als treballadors i les treballadores del Teatre Lliure, sinó al conjunt del sector cultural català.
Concretament, “l’abús de poder” d’alguns càrrecs directius, la manca “endèmica” de dones creadores a les programacions i als llocs de decisió, la “poca transparència” en l’elecció de les direccions de les institucions culturals públiques o el tap generacional existent en els espais de poder són algunes de les qüestions que consideren que les últimes setmanes “s’han tractat en profunditat”.
En aquesta línia, han avançat que seguiran exigint “canvis immediats” en les direccions que incompleixin amb els drets laborals i valors democràtics a qualsevol institució pública.
Hem de recordar que en declaracions de la conselleria de Cultura a La República, l’administració és partidària d’obrir aquest debat públic, alhora que recorda que la denúncia no ha estat formalitzada pels canals oficials, sinó simplement a les xarxes socials i per un manifest anònim publicat l’11 de juliol. Aquest divendres tindrà lloc una primera reunió per part de la conselleria per tal d’avaluar la situació.