Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Dolors Sabater desmunta la “persecució del castellà” a Catalunya de Ciudadanos i Vox

|

- Publicitat -

En la sessió parlamentària de la comissió de cultura del Parlament de la Generalitat, Ana María Grau, diputada de Ciudadanos, ha anunciat que presentarà una moció per “crear un verdader pla de llengües”, en les quals ha expressat que voldria promoure el castellà, reduint l’espai de la llengua catalana. En distintes declaracions Grau ha acusat al Govern de viure en “un món cavernícola” per tenir un punt de vista en què per protegir una llengua cal atacar una altra, sense contemplar la diferència entre nombre de votants entre uns i altres.

Publicitat

El diputat de Vox, Manuel Jesús Acosta Elías, també s’ha apuntat a l’atac al català i ha afirmat que hi ha una “imposición lingüística del catalán“, tot criticant que no s’invertís en el foment del castellà. Acosta ha atacat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per no retransmetre en aquesta llengua.

Dolors Sabater, presidenta de la Comissió de Cultura i diputada de la CUP, els ha parat els peus amb unes declaracions clares:”Vostès quan qualifiquen la llengua obliden la història. Parlen com si el català o el castellà com si estiguessin en igualtat de condicions. En molts aspectes és una llengua exclosa. La persecució del català és una realitat històrica que està documentada des del segle XV.

La diputada de la CUP ha acusat el Franquisme d’intentat aniquilar “amb la màxima persecució i violència” la llengua catalana i afirma que “arriba viva perquè el poble l’ha volgut salvar”. Sabater ha mencionat que el català es pot acollir a la legislació europea de protecció de les llengües minoritàries i ha finalitzat la seva intervenció amb la comunicació d’unes dades de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Et pot interessar  Els drets lingüístics dels catalanoparlants, més amenaçats que mai: més del 50% renuncia a parlar català per no tenir problemes

52,3% només en castellà; 17,5% castellà i anglès; 4,7% en anglès; 3,1% en italià; i un 10% només en català; 6,4% en català i castellà; 5,5% en català i altres llengües.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut