Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

La divisió independentista fa baixar sota mínims el suport a la independència

El 'Sí' en un referèndum s'havia imposat en alguns baròmetres en els quatre anys anteriors, arribant l'octubre del 2017 al 49%, però des de fa cinc anys no passa del 45%

|

- Publicitat -

Per primera vegada des del 2015, el suport social a la independència de Catalunya cau als mínims, concretament fins al 40%, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) presentat aquest dijous a Barcelona. Els contraris a la independència representen un 53% dels enquestats, mentre que els partidaris de mantenir-se com a comunitat autònoma arriben al 34%, la xifra més alta des del 2010. Per contra, els qui creuen que l’estat independent és la millor relació amb Espanya s’estanquen al voltant del 31% per tercer baròmetre seguit.

Publicitat

Segons aquest segon baròmetre del 2024, la distància entre els partidaris a la independència i els contraris a aquesta és la més gran des que hi ha registres. La divisió política del moviment independentista comença a notar-se entre els partidaris que Catalunya esdevingui un estat independent d’Espanya, i li passa factura de forma notòria, tal com ha constatat aquest segon baròmetre del CEO. El ‘no’ en un potencial referèndum s’ha imposat al ‘sí’ en tots els baròmetres des de fa cinc anys, amb una distància que mai havia superat els 11 punts fins ara i sempre movent-se entre el 47% i el 52% des del 2019. En canvi, el ‘sí’ havia estat l’opció majoritària en alguns baròmetres en els quatre anys anteriors, arribant l’octubre del 2017 al 49%, però des de fa cinc anys no passa del 45%.

Pel que fa a l’opció preferent de relació entre Catalunya i Espanya, l’estat independent, amb un 30,6%, se situa en nivells similars a l’últim baròmetre (30,4%) i en una estabilitat després de caure en els últims 5 anys des de nivells entorn del 40%. Els defensors de l’estat federal també estan estabilitzats, en el 22,5% i, els qui volen que Catalunya esdevingui una regió d’Espanya, també ho estan en el 7%.

D’altra banda, l’autonomisme havia estat per sota del 30% de manera persistent des del 2012, fins que l’any 2022 es va situar per sobre d’aquesta cota. En aquest últim baròmetre, però, aquesta opció ha crescut tres punts fins al 33,6%, convertint-se així en la xifra més alta des de l’octubre del 2010 (34,7%) en només quatre mesos de diferència (els transcorreguts entre el primer baròmetre i el segon).

El baròmetre també indica les diferents opinions dels enquestats en funció dels partits polítics amb els quals simpatitzen més. Així, el 91% dels simpatitzants de Junts aposten per la independència; el 80% dels simpatitzants de la CUP també són partidaris de la independència, així com el 75% dels simpatitzants d’ERC. Contra tot pronòstic, només el 56% dels votants d’Aliança Catalana votarien ‘Sí’ en un referèndum,  que contrasta amb el discurs nítidament independentista de la formació de Sílvia Orriols –el 39% dels seus votants donarien suport al ‘no’.

Et pot interessar  Marlaska avala les infiltracions i diu que la Policia Nacional actua des del "compliment estricte de la llei"

D’altra banda, el 30% dels simpatitzants dels comuns farien un vot afirmatiu, per un 62% de negatiu. Una distància que encara s’eixampla més en el cas del PSC (16% a 80%), Vox (7% a 90%) i el PP (3% a 96%).

Finalment, l’enquesta també indica que la valoració del govern de la Generalitat que fan els partits és d’un 4,3 sobre 10, una nota pràcticament calcada a l’últim baròmetre. Sobre l’executiu de Pedro Sánchez, la nota puja dels 4,1 als 4,4 punts. Preguntats per la situació econòmica de Catalunya, el 48% dels enquestats diu que és dolenta o molt dolenta, un extrem que comparteixen el 53% de les persones pel que fa a l’economia espanyola.

Aquest segon Baròmetre del CEO es basa en enquestes realitzades de manera presencial (domiciliària), entre el 10 de juny i el 8 de juliol de 2024 per part de l’empresa GESOP, Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública, SL. En total, es van entrevistar 2.000 persones de 18 anys i més, residents a Catalunya, amb dret a vot a les eleccions al Parlament i Generals. 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí