Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

Divisió al món de la cultura per l’ampliació del MACBA

Bel Olid, Cesk Freixas o Maria Arnal entre els signants per l’ubicació del CAP a la Capella de la Misericòrdia

|

- Publicitat -

Una setantena de persones, espais i entitats vinculats a la cultura barcelonina han fet públic aquest dimarts el seu suport al Manifest pel futur del CAP Nord Raval, impulsat pels moviments socials i culturals del barri del Raval i que es posiciona a favor d’ubicar el CAP Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia en detriment de l’ampliació del MACBA. Tot plegat, l’endemà que el manifest de la plataforma +MACBA+Cultura -secundat per altres 300 personalitats culturals- es posicionés en sentit contrari, exigint la capella per al MACBA. Entre els partidaris d’ubicar-hi el CAP hi ha Sergi López, Martí Sales, Marina Espasa, Julià de Jòdar, Oriol de Balanzó, Maria Arnal, Xapo Ortega, Bruno Sokolowicz, Bel Olid, Cesk Freixas o Iván Morales, grups musicals com Txarango i espais culturals i socials com l’Ateneu Popular de 9Barris, Ca la Dona, la llibreria Calders o la cooperativa de serveis financers Coop 57.

Publicitat

Sota el títol Gent que treballa en cultura en suport del Cap Raval Nord, una setantena de persones, col·lectius i entitats vinculades a l’àmbit cultural han fet públic a Nativa.cat el seu “suport als veïns i veïnes que reclamen que s’ubiqui el CAP” a la Capella de la Misericòrdia.

D’aquesta manera se sumen al debat sobre quin ha de ser el destí d’aquest edifici, amb un posicionament contrari al manifest fet públic tot just dilluns per la plataforma +MACBA +Cultura. “No entenem que es plantegi el problema com un menyspreu a la cultura i les persones”, diuen els favorables dur el CAP al carrer Montalegre. “Nosaltres també estimem la cultura, pensem que necessita suport públic i que a vegades no se li dona el valor que mereix, però també pensem que tot això té poc a veure amb la proposta d’ampliació del MACBA. En el debat al qual ens referim, entenem molt més bé els motius exposats en relació amb el CAP que els relacionats amb l’ampliació”, sostenen.

En aquest sentit, els qui s’adhereixen al Manifest pel futur del CAP Nord Raval consideren que hi ha “manca de claredat i justificació” quant a les necessitats d’ampliació del MACBA i dubten de l’interès públic de mostrar la Col·lecció del museu, així com de la conveniència de realitzar una inversió pública per un fons “que en un alt percentatge és de propietat privada”.

“El paper de les grans institucions culturals al Raval ja ha generat prou polèmiques sobre les conseqüències urbanístiques i econòmiques que acaben fent més difícil la vida de la gent del barri, sense una percepció generalitzada dels beneficis per a la vida cultural de l’entorn”, afegeixen.

I conclouen: “Rebutgem qualsevol solució en nom d’una visió sacralitzadora de la cultura, i, en aquesta lògica, ens identifiquem amb la declaració que ja fa dies que han impulsat els moviments socials i culturals del barri del Raval al Manifest pel futur del CAP Nord Raval

En la mateixa línia, la Plataforma CAP Raval Nord Digne va iniciar una campanya de recollida de signatures el 19 de desembre de 2018 demanant incloure, com a punt específic de l’ordre del dia del Plenari del Consell Municipal que tindrà lloc el 22 de febrer de 2019, una proposició d’impuls instant el govern municipal a iniciar els tràmits per extingir la concessió de l’espai de la Capella de la Misericòrdia, atorgada en el seu dia a favor del MACBA, amb la finalitat de destinar aquest espai a la construcció del nou Cap Raval Nord.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut