Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Diverses entitats impulsen l’Aliança per la presència digital del català

|

- Publicitat -

Pas important pel català. Les principals entitats per la promoció i defensa de la llengua catalana s’han aliat per impulsar un pacte que promogui la presència del català als diversos àmbits del món digital. I és que la digitalització és imparable i, per tant, és essencial que el català hi sigui ben present; només així els catalanoparlants podran tenir garantits els seus drets lingüístics i viure plenament en català sense canviar a llengües més esteses com l’anglès o el castellà.

Publicitat

Darrere de l’Aliança per la presència digital del català es troben les entitats Amical Wikimedia, Acció Cultural del País Valencià, Fundació.cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

El secretari tècnic de l’Aliança, el periodista Albert Cuesta, ha manifestat que l’objectiu de l’Aliança és “representar conjuntament els drets lingüístics de la societat civil i catalanoparlant en l’àmbit digital perquè siguin respectats per les empreses, plataformes i les organitzacions de tot el món en els productes i serveis que ofereixen als ciutadans”. Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han identificat vuit àmbits digitals on la presència del català no és satisfactòria: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial. 

“Darrerament, hem estat molt ocupats pel problema que patim als cercadors, sobretot a Google, que està penalitzant la presència de pàgines web en català en els resultats de les cerques, fins i tot si l’usuari té els dispositius configurats en català”, ha expressat el president de la Fundació PuntCat, Genís Roca. Un fet que afecta negativament a la visibilitat del contingut web en llengua catalana.

Tres línies d’actuació

Per tal de revertir la situació, l’Aliança intervindrà mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora. A més, treballaran per detectar com més aviat millor possibles deterioraments.

Et pot interessar  La hipocresia del Govern espanyol: advoca pel plurilingüisme mentre permet l'aprovació de 70 normes que releguen el català

Per la seva banda, el Govern ha encomanat la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua actual de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos i serveixi per reclamar solucions a les empreses digitals i detectar incidències similars en el futur.

Un informe com a punt de partida

La Fundació.cat elaborarà l’informe inicial de situació a partir de les dades objectives de trànsit procedents de cercadors en un gran nombre de webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu de l’anàlisi és confirmar objectivament que existeix una incidència als cercadors, que posiciona millor la versió del contingut en un idioma diferent del preferit per l’usuari.

A partir dels primers resultats, que s’esperen tenir d’aquí a pocs dies, l’Aliança presentarà l’informe al Govern i plegats determinaran el full de ruta per abordar les grans empreses digitals i solucionar el problema que afecta negativament la visibilitat del contingut web en llengua catalana.

Han assistit a la roda de premsa Robert Garrigós, president d’Amical Wikimedia; Genís Roca, president de la Fundació .cat; Maria Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans; Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural; Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua; Joan Montané, membre de Softcatalà, i Joan Solé, membre de Wiccac.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut