Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Discrepàncies pel que fa a convertir la comissaria de Via Laietana en la seu del Memorial Democràtic

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han coincidit aquest dissabte en el fet que la prefectura de la policia espanyola a Vila Laietana hauria de convertir-se en un espai de memòria, però han discrepat sobre si també s’hauria de convertir en la seu del Memorial Democràtic, tal com suggereix el Departament de Justícia. Així ho han expressat en la Jornada ‘Via Laietana: impunitats o memòria’ organitzada per l’Ateneu de Memòria Popular a la seu de CCOO.

Publicitat

El regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, considera que un espai de memòria i el Memorial Democràtic “no hi caben” i que caldrà un acord entre Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Gobierno. “De la mateixa manera que comptabilitzar-ho amb la Policia Nacional és un insult, comptabilitzar-ho amb el memorial Democràtic… tinc dubtes. Ho hauríem de veure”, ha expressat Rabassa. “Ens equivocaríem que hi hagi oficines, el què hem de proposar és un equipament 100% de memòria”, ha comentat.

Joaquim Colominas, en nom del Departament de Justícia, ha replicat que el fet que la comissaria pogués acollir la seu de l’entitat no vol dir que és on hi hauria d’haver físicament les oficines, però si “l’únic” o almenys “espai més important” per a exposicions, sala d’actes, conferències i activitats relacionades amb la memòria democràtica.

Rabassa ha reiterat que la comissaria de Via Laietana ha de ser un “equipament de memòria” i de reconeixement a les persones represaliades pel franquisme. “Ha de ser un equipament i transparent, tot el contrari de què ha estat històricament. Ha estat un lloc de terror i això s’ha de revertir” ha afegit el regidor, que aposta per un acord entre les tres administracions per trobar una sortida a aquest espai que admet que no serà fàcil.

“En algun moment ens haurem de posar d’acord”, ha subratllat el regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Per Rabassa, però, concretar un calendari perquè definitivament sigui un espai de memòria seria “un tret al preu”. “No pot ser una altra cosa, és un mandat ètic, ciutadà i polític. Hem de continuar treballant perquè ho sigui no pot continuar sent un equipament policial”, ha sentenciat. Entre altres iniciatives, l’Ajuntament de Barcelona treballa perquè aquest equipament sigui declarar Bé Nacional d’Interès Local.

En la Jornada, hi han participat el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa; i el professor universitari de Ciència Política Joaquim Colominas, com a representant del Departament de Justícia en substitució del secretari general de Justícia, Quim Claveguera. En l’acte, hi havia anunciada l’assistència d’un representant de l’executiu espanyol, que ha declinat la invitació per motiu d’agenda.

Precisament, Colominas ha criticat aquesta absència i considera que el Gobierno “perd una gran oportunitat per desmarcar-se per males pràctiques d’un passat franquista”. “No sabem si no vol o no pot. Si no vol seria greu, si no pot seria pitjor”, ha reblat el professor, que ho ha atribuït a l’agenda que marca l’extrema dreta espanyola en la política estatal. També ha considerat el retorn de “polítiques neofeixistes”; tant a l’Estat com a Europa, i entén que l’executiu espanyol hauria d’estar al costat dels defensors “dels principis republicans i democràtics”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut