Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Diferències econòmiques entre Catalunya i Madrid: producció contra centralisme

"Les dades no deixen marge per pensar diferent a què Madrid deu el seu pes econòmic a ser un centre decisor, de grans empreses dependents del poder central, però no per ser un centre productiu, comercial i atractiu", diu un article de Sergi Castañé a la 'Revista Mirall'

|

- Publicitat -

“Madrid és econòmicament potent no perquè produeixi, sinó perquè decideix”. Així ha titulat Sergi Castañé un article recentment publicat a la ‘Revista Mirall’ sobre “les diferències econòmiques entre Madrid i Catalunya”. Segons el text, el PIB de la capital espanyola està “inflat” per “no ser un centre de producció sinó de decisió”.

Publicitat

Castañé aporta dades del 2017 segons les quals “Madrid representa el 18,9% del PIB d’Espanya i Catalunya el 19,2%”. Però, mentre Catalunya destaca -principalment- en indústria manufacturera, Madrid ho fa en el sector de la informació i comunicacions i activitat professionals, científiques i tècniques perquè -diu el text- són activitats econòmiques que “ha centralitzat”. És a dir, “Madrid ja ha extret bona part de l’activitat econòmica de la resta d’Espanya d’aquestes activitats, encara que Catalunya resisteix”.

En aquest sentit, Castañé explica que Madrid “lidera en Informació i Comunicació perquè aglutina les empreses més grans, entre les quals es troben Telefónica, Orange, Vodafone, Indra, RTVE, Xfera Móviles, Accenture, Atresmedia, Mediaset i IBM España”. En canvi, “Catalunya no lidera en manufactures per tenir les grans corporacions concentrades, sinó perquè a més té una xarxa de petites i mitjanes empreses industrials gran” que la capital espanyola no té. “A Madrid només hi ha poc més de 8.000 empreses industrials, mentre que a Catalunya aquesta xifra és més del doble”, escriu per destacar que la diferència entre ambdós territoris és que “mentre Madrid concentra grans empreses industrials i cap xarxa, Catalunya té una xarxa industrial consolidada a més de les seves grans empreses industrials”.

D’altra banda, Castañé presenta també com un “escàndol” “la diferència entre la producció, el PIB i la concentració de grans empreses” en altres sectors que res tenen a veure amb la comunicació. “Madrid és la seu de les grans empreses energètiques, però és ben cert que intuïm que Madrid no produeix electricitat”, apunta, i assegura que produeix només el 0,5% de tota l’electricitat d’Espanya però concentra el 16,1% del PIB de les indústries energètiques, d’aigua i residus. “Madrid no produeix electricitat però la facturació de les grans empreses es fa a Madrid”, sentencia.

Pel que fa a les dades del comerç i l’hostaleria, la situació no canvia gaire: “produeix el 8,8% dels béns, ja sigui de consum intern o exportació, representa el 10,2% de la despesa turística de tot l’Estat però el pes del seu PIB comercial és del 19,2%”. En l’únic que destacaria la capital espanyola és en transport però Castañé es pregunta “qui gestiona el transport a tota Espanya? Bingo, empreses públiques com AENA i RENFE”. També en altres sectors, com el de la construcció, la situació és similar.

Així, l’article conclou: “Les dades no deixen marge per pensar diferent a què Madrid deu el seu pes econòmic a ser un centre decisor, de grans empreses dependents del poder central, però no per ser un centre productiu, comercial i atractiu. Destaca especialment en aquells sectors que té centralitzats, com informació i comunicació i transports, i el seu pes econòmic està inflat en la resta perquè concentra la seu de les grans empreses, no perquè sigui un grans centre de producció industrial ni la regió més turística de l’Estat”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut