Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

Destapen els noms de tres empresaris responsables de l’espionatge amb Pegasus a Catalunya

Irídia, Amnistia Internacional i altres organitzacions han investigat pel seu compte arran de la nul·la col·laboració per part de l'Estat espanyol

|

- Publicitat -

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha ampliat la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde, lletrat d’Oriol Junqueras i d’altres polítics independentistes catalans, per haver estat espiat mitjançant el programari ‘Pegasus’. Un informe pericial apunta a tres càrrecs concrets de l’empresa israeliana propietària del programari, NSO Group, amb filials a Luxemburg, que serien els principals responsables d’aquest espionatge suposadament il·legal i no emparat per la legislació espanyola. A més, reclama, juntament amb altres organitzacions internacionals, sancions a les 19 empreses del grup i la prohibició de l’ús i venda d’aquest programari a la UE.

Publicitat

Des de fa uns dos anys el jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona investiga el suposat espionatge amb Pegasus a Van den Eynde, com altres jutjats de la capital fan amb altres polítics, activistes, periodistes o advocats. Les investigacions avancen molt lentament, ja que la israeliana NSO no col·labora i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), suposat client i usuari del programari, tampoc. Per això, Irídia i altres organitzacions com l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) i Amnistia Internacional han tirat endavant una investigació per posar noms i cognoms als responsables d’NSO que estaven al corrent d’aquests espionatges i que estan vinculats a filials a Luxemburg. A través d’una ordre europea d’investigació es pretén que la justícia d’aquell país col·labori i faci avançar el cas.

Es tracta de Shalev Hulio, fundador de l’empresa matriu NSO el 2010, actual conseller delegat i directiu de dues filials luxemburgueses des del 2019; Omri Lavie, també fundador i directiu d’una filial luxemburguesa; i Yuval Somekh, directiu d’una de les filials entre el 2016 i el 2020 i d’una altra filial entre el 2019 i el 2020.

Per això Irídia, en nom de Van den Eynde, ha presentat una ampliació de querella al jutjat barceloní on aporta l’informe pericial que apunta contra aquests tres directius i demana al jutjat que reclami a Luxemburg la seva col·laboració i declaració per videoconferència.

Les organitzacions, a més, reclamen a la Unió Europea que assumeixi les conclusions de la comissió del Parlament Europeu sobre aquest espionatge i legisli per evitar abusos. A més, volen que es prohibeixi el programari Pegasus, en considerar que el seu ús és totalment incompatible amb el respecte als drets fonamentals. Així, asseguren que el programa espia no discerneix quin tipus d’informació s’extreu dels dispositius mòbils infectats i, per tant, és impossible limitar-ne la capacitat invasiva, com es requereix en qualsevol intromissió en drets fonamentals. Igualment, recorden que, fins ara, tots els casos que s’han fet públics de persones espiades eren polítics, activistes, periodistes o advocats, i no estaven sent investigats per terrorisme o crim organitzat, com assegura NSO que exigeix en els contractes.

Et pot interessar  Cinc víctimes del ciberespionatge d'Estat amb Pegasus presenten a l'Audiència Nacional una querella contra el CNI, la Guàrdia Civil i l'NSO Group

En aquest sentit, consideren que no només els estats que compren el programari en són els responsables, sinó també l’empresa creadora que ven les llicències, ja que dona suport tècnic als usuaris i sap que es cometen greus vulneracions de drets humans amb el seu producte.

Anaïs Franquesa, directora d’Irídia, ha explicat que qualsevol persona investigada per un jutjat, fins i tot si se l’intervenen les comunicacions, té més drets que una persona espiada amb Pegasus. Així, recorda que quan la policia intercepta les comunicacions d’un mòbil, posteriorment es pot saber què se n’ha obtingut i durant quant de temps. A més, es pot impugnar. En canvi, amb Pegasus aquesta informació ha estat impossible d’aconseguir fins ara.

En el cas de Van den Eynde hi ha indicis que el seu mòbil va ser infectat el maig del 2020, en plena pandèmia de covid. Així, com a advocat de Junqueras, per exemple, “es van trencar les regles del joc, va ser espiat per accedir a informació dels seus clients, es va vulnerar el secret professional i el dret de defensa, així com la llibertat d’informació”, ha dit Franquesa.

Cèlia Carbonell, també d’Irídia, ha recordat que alguns estudis apunten que Pegasus es podria haver utilitzat en 70 estats i 50.000 persones. A Espanya, tampoc estan segurs que només el tingui el CNI, sinó que en diversos sumaris judicials contra l’independentisme català hi ha indicis que la Policia Nacional o la Guàrdia Civil també hi podrien haver tingut accés.

Brian Ventura, advocat del cas, ha denunciat les dificultats que posa la justícia espanyola, el govern espanyol i la fiscalia per esbrinar els fets.

Shir Hever, un investigador internacional independent, ha explicat que l’actual tercera versió de Pegasus utilitza la intel·ligència artificial per descarregar-se tota la informació dels mòbils i connectar càmera i micro sense que l’afectat se n’adoni. “És una arma letal”, ha reblat.

Irídia posarà aquest informe pericial al servei d’altres casos d’espionatge judicialitzats i ha advertit que no s’aturarà només amb aquests tres directius, i que arribarà fins les instàncies judicials internacionals, si fa falta, per aturar aquestes pràctiques.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí