Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Desgavell en les xifres del Gobierno

|

- Publicitat -

Les xifres que diàriament facilita el Ministeri de Sanitat sobre la pandèmia del coronavirus han entrat aquest divendres en una fase d’absolut caos. El departament que tutela Salvador Illa ha presentat les últimes dades amb desviacions importants en les quals hi falten morts i pacients recuperats en els totals de l’estadística oficial. A la ja habitual escalada d’equivocacions, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha arrencat la seva programada roda de premsa sense facilitar la informació completa -com succeïa fins ara-, usant evasives i arribant a asseverar que “hi ha dades que poden semblar una mica estranyes”.

Publicitat

I és cert. Les incongruències són greus. L’informe d’aquest dijous xifrava en 74.797 a les persones que s’havien curat de la malaltia i el d’aquest divendres ha calculat 72.963. No queda clar què ha passat amb les 1.834 persones que han quedat fora de l’estadística. Quant als morts, el document marca que s’han produït 585 morts en les últimes 24 hores, però quan se sumen a les 19.130 oficials d’ahir el total és de 19.715 i no 19.478 com reflecteix el document d’aquest divendres. On són els 236 morts que ‘falten’? Simón s’ha emparat en què s’estan ajustant dades amb algunes comunitats autònomes per justificar l’embolic en els números. Per la seva banda, el ministre de Sanitat ha justificat el desajust d’avui amb l’argument que “som molt exigents amb la qualitat de les dades que sol·licitem a les comunitats”.

Totes les alarmes sobre dades i xifres es van disparar aquest dimecres, quan Catalunya va anunciar que en el seu territori s’hi han registrat el doble de morts dels que diu Sanitat. L’endemà tothom volia saber si les dades de Sanitat inclourien les xifres de la Generalitat. La tensió al llarg del matí va ser alta, provocant que les dades arribessin a l’opinió pública amb un retard de mitja hora. Però la decisió va ser, finalment, salomònica: es va descartar la nova informació provinent de Catalunya, que inclou les dades de les funeràries. Simón va intentar sortir-se’n argumentant que Sanitat no hi veu eficàcia en el sistema de recompte català i, efectivament, el Govern central va “contraatacar” aquest divendres amb un decret al BOE parant els peus a Govern i imposant una metodologia única de recompte per a tothom. A partir d’ara només es tindran en compte els difunts als quals se’ls hagi fet un test que demostri la presència del coronavirus.

Això sembla ‘maquillar’ la percepció negativa que puguin provocar les xifres donades per les autonomies en els pròxims dies, però no soluciona el problema de fons. Encara no se sap amb seguretat quin és el nombre de persones que han mort fins ara. Un cop més, el ministre Illa engega el ventilador i diu que hi ha “retards notables” en el còmput de morts d’algunes autonomies.

Els desfasaments aixequen sospites de fiabilitat de les dades de Sanitat vistos els diferents ‘retocs’ que es fan al document que es publica cada dia i el presumible esforç que es fa per mostrar el millor panorama possible sobre la crisi. Primer el gobierno va optar per no donar els totals dels contagiats que han estat ingressats en hospitals i sales d’UCI, davant l’evidència que les comunitats autònomes estaven donant dades diferents (algunes, el total acumulat, i d’altres, el de la situació present). El segon ‘acord’ va consistir a separar en dues columnes els contagiats: d’una banda, els detectats amb proves PCR; i, de l’altra, els identificats amb test ràpids.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut