Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

Desenes de persones celebren a Garriguella el 40è aniversari del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera

El projecte és pioner a Europa en la cria en captivitat de la tortuga mediterrània en perill d'extinció

|

- Publicitat -

Desenes de persones han assistit aquest dissabte al migdia a la celebració del 40è aniversari del Centre de Recuperació de Tortugues (CRT) de l’Albera. El projecte, pioner a Europa en la cria en captivitat de la tortuga mediterrània (Testudo hermanii), va començar l’any 1984 de la mà de l’Associació d’Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA) al Mas Pòlit de Vilamaniscle. I deu anys després, es va traslladar a les actuals instal·lacions de la Mare de Déu del Camp, a Garriguella (Alt Empordà). L’acte ha servit per commemorar l’efemèride i reafirmar el compromís de les administracions amb aquest projecte de recuperació de l’espècie.

Publicitat

Fundat l’any 1984, el CRT és pioner a Europa en la cria en captivitat de la tortuga mediterrània (Testudo hermanii), espècie en perill d’extinció que manté a l’Albera la seva última població natural de la península Ibèrica. Al llarg dels anys, el centre ha ampliat la seva tasca conservacionista a altres espècies de tortugues autòctones, com la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis), extingida a les conques del Ter, el Fluvià i la Muga als anys 90.

En els darrers 27 anys de cria efectiva de la tortuga mediterrània al CRT, s’han alliberat 3.790 exemplars al paratge natural d’Interès Nacional (PNIN) de l’Albera i 317 exemplars al parc natural (PN) de Cap de Creus. A més, el centre ha acollit un total de 10.475 exemplars procedents de particulars que han pogut ser alliberats als parcs naturals del Garraf, dels Ports, de Montsant i l’Espai d’Interès Natural (EIN) del Gaià, contribuint així a la recuperació de la tortuga mediterrània en altres indrets del país.

El centre també acull projectes de recerca i treballs de camp sobre ecologia i biologia de tortugues, jugant un paper crucial en la conservació de la biodiversitat de Catalunya. A més de la cria en captivitat, ha dut a terme campanyes per eliminar espècies invasores de rius i rieres, contribuint així a la protecció dels hàbitats naturals de les tortugues autòctones. A banda, ha destacat per la seva tasca de sensibilització ambiental, rebent més de 210.000 visitants al llarg dels anys.

40 aniversari

La celebració d’aquest dissabte ha començat a les deu amb una jornada de portes obertes que ha permès als visitants conèixer de primera mà les instal·lacions i els projectes del centre. Fins a la una del migdia, s’han ofert activitats i tallers sobre les tortugues per a la mainada. Aquesta proposta forma part del projecte de reforç i ampliació dels serveis d’educació i informació ambiental dels espais naturals protegits que impulsa el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, amb una inversió a tot Catalunya de més de 27 milions d’euros fins al 2028.

A les dotze del migdia, s’ha celebrat l’acte central de la jornada -que s’ha celebrat a les instal·lacions del centre a Garriguella- amb la presentació dels èxits i reptes del CRT en aquests 40 anys de trajectòria i el reconeixement la contribució de les persones voluntàries i estudiants que han format part d’aquest projecte.

L’acte ha comptat amb la presència del secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur; el cap del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Ricard Casanovas; el director del parc natural del Cap de Creus, Ponç Feliu; el responsable del paratge natural d’Interès Nacional de l’Albera, Gerard Carrión; l’alcaldessa de Garriguella, Raquel Salas, i els membres fundadors del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera: Joan Budó, Jenar Fèlix i Xavi Capalleres.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut