Els alcaldes, empresaris i pagesos de l’anomenat Tsunami Rural es constituiran properament en una plataforma per convertir-se en interlocutors vàlids i exigir canvis en l’Agència de la Natura que ha aprovat aquest dimecres el Parlament en sessió plenària. Un dels batlles que en forma part és Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau (Osona) i un dels més crítics amb la creació de l’Agència, ja que, segons denuncia, “no s’ha tingut gens en compte el territori sobre el qual es vol regular”. Els alcaldes continuen pensant que “el més fàcil” hagués estat aturar la llei i escoltar-los, i ara veuen amb desconfiança les paraules del conseller Damià Calvet sobre el seu compromís de treballar “colze a colze” amb el territori.
“Amb la creació de l’Agència, ara ja tenen el què volien”, ha dit Joan Riera. “Se’ns hauria d’haver tingut en compte abans, quan ideaven com hauria de ser l’agència”, opina el batlle. Amb tot, un dels punts que el Departament no veia malament era la incorporació de més membres de representació del territori als òrgans de govern de l’Agència. “Però de què serveix més representació del territori si només en posen un o dos més, seguiran essent 17 a 2”, s’ha queixat.
Malgrat les dificultats que entreveuen davant una agència que ja ha nascut sense tenir en compte el seu parer, no perden l’esperança de capgirar la situació d’un ens que, d’altra banda, veuen “necessari”. Un dels inconvenients més grans de la nova llei, segons apunten, és que les decisions que prengui la nova agència siguin vinculants.
Riera també ha criticat que se’ls digués que el mirall en què s’inspira l’Agència de la Natura sigui l’Agència Catalana de l’Aigua. “En els pobles petits tots sabem els problemes que dona l’ACA i aquest no pot ser el model”, ha defensat.
D’altra banda, diversos alcaldes del Berguedà van signar fa un parell de setmanes un manifest en que expressaven el “rebuig total” a la nova legislació. “Aquesta llei s’ha impulsat sense ni la participació ni la informació dels principals actors i sectors del territori”, apuntava el text aprovat pel Consell Comarcal del Berguedà, que també n’exigia l’aturada. Des de la capital del Moianès, aquesta setmana també s’ha aprovat una moció, amb el suport de gairebé tot el consistori, en què es demanava l’ajornament de la llei fins a ser “consensuada” amb els ens locals i els col·lectius afectats.
En declaracions a l’ANC, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha lamentat la poca informació que han tingut de tot el procediment des del primer moment i ha destacat que mai han deixat de reclamar informació d’una llei “que afectarà molt el nostre territori”. La seva posició és més moderada i creu que “caldrà valorar i conèixer de més a prop com treballa l’Agència, quines competències tindrà i com els acabarà afectant”. Sigui com sigui, segons Lara, és necessari que la comarca hi tingui “veu i vot” per poder decidir.