Més actes vandàlics contra la memòria democràtica. La Comissió de la Dignitat ha denunciat que el faristol de memòria situat davant de la Comissaria de Via Laietana 43 (Barcelona) ha patit un nou atemptat. Per l’entitat memorialista és tota una declaració d’intencions, ja que s’explica la història de la Prefectura, on centenars de persones detingudes van ser torturades durant el franquisme i fins als anys noranta.
Juntament amb l’Associació d’ex-Presos Polítics de Catalunya, l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, el Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes han adreçat una carta a la delegada de l’executiu espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per demanar-li una investigació a fons.
Les entitats recorden que el faristol està situat a pocs metres de la comissaria, que està permanentment vigilada per “un escamot de la policia nacional” i que, a més, hi ha càmeres de videovigilància útils per “aclarir les circumstàncies i identificar els responsables”.
Malauradament, no és el primer cop que passa. “Més de quatre vegades s’han fet atemptats contra el faristol col·locat per l’Ajuntament el 2019 com un primer pas per la transformació de l’edifici en un centre d’interpretació de la repressió política i les tortures”, lamenten.
La bandera del Castell de Montjuïc, desapareguda
La Comissió de la Dignitat també ha reclamat que l’Ajuntament de Barcelona reposi d’una vegada la senyera al Castell de Montjuïc, en homenatge a la que va col·locar el president Lluís Companys en aquell indret l’any 1936. Igualment, han expressat el seu desconcert per la deixadesa del Consistori: “No ha fet públic el fet ni ha fet cap investigació”.
A l’escrit de denúncia, detallen que “és difícil que es prengui una bandera que fa cinc per vuit metres” i més en un Castell que està tancat de nit, en una zona de seguretat militar, i amb un alt nombre de visitants durant el dia. “En tot cas un acte contra la memòria i contra les víctimes del franquisme no es pot deixar sense resposta”, conclouen.
Represa de les concentracions
La Comissió i la Sectorial de Persones Represaliades de l’ANC reprendrà el dimarts 20 de setembre les concentracions davant de la prefectura per reivindicar la conversió en centre d’interpretació de la repressió política i les tortures.