Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

De nou, el Catalangate al punt de mira internacional: L’ANC denuncia la repressió espanyola davant l’OSCE a Viena

|

- Publicitat -

L’Assemblea Nacional Catalana (ACN) ha posat damunt la taula la repressió a Catalunya per part de l’Estat. L’entitat independentista ha participat en la nova edició del Supplementary Human Dimension Meeting de l’OSCE a Viena, els dies 16 i 17 de maig. La jornada ha girat entorn la necessitat de respectar els drets humans davant les crisis, per denunciar la continuïtat de la repressió que exerceixen les autoritats espanyoles contra l’independentisme català.

Publicitat

Els membres del Secretariat de l’Assemblea Carles Fité i Jordi Vilanova han assistit a dues de les tres sessions de la conferència en representació de l’organització, on han tractat temes com el paper de les institucions com a guardianes de la democràcia en temps de crisi o la importància de la llibertat d’associació i la llibertat de premsa. En aquest sentit, han aprofitat per denunciar els abusos de les autoritats espanyoles contra les institucions democràtiques i els representants electes catalans, i les vulneracions dels drets humans contra activistes independentistes, incidint especialment en el Catalangate.

Jordi Vilanova ha denunciat el Catalangate “que suposa un greu atac contra el dret de la llibetat d’associació: “Amb atacs i infeccions contra almenys 65 representants electes catalans, líders de la societat civil, activistes, advocats, periodistes, especialistes en alta tecnologia i els seus familiars; només pel seu activisme independentista. Entre ells, cinc membres de l’Assemblea Nacional Catalana, entre els quals l’actual presidenta, Elisenda Paluzie, i l’expresident Jordi Sànchez”.

Una organització que, tal com ha recordat Vilanova, “des de 2017 ha estat víctima de la repressió de l’Estat, fins al punt de que dos expresidents (Carme Forcadell i Jordi Sànchez) van ser empresonats fins a tres anys i mig, un fet que va ser denunciat pel Grup de Treball de Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària”.

Et pot interessar  L'ANC aprova el full de ruta que aposta per "trencar" pactes amb els socialistes i recuperar la unilateralitat

En aquell instant, Vilanova ha aixecat el seu mòbil i ha recordat a la sala les conseqüències d’aquest espionatge: “De fet, els serveis secrets espanyols potser e scolten tot el que es diu aquí avui, ja que el meu mòbil podria estar infectat amb Pegasus, només per representar l’Assemblea Nacional Catalana. Això amenaça directament el meu dret a la llibertat d’associació i la meva llibertat d’expressió, així com les de milions d’europeus”.

En aquest sentit, el representant d’Espanya davant l’OSCE ha contestat que “s’abordaran totes les qüestions plantejades”, amb relació a l’ús de Pegasus. Una afirmació que va en contradicció amb decisions com ara bloquejar per part de la majoria dels grans partits espanyols la creació d’una comissió d’investigació sobre la qüestió al Congreso.

Finalment, Carles Fité ha participat en la darrera sessió, “Temps de crisi: per què necessitem més llibertat de premsa, no menys”, en què ha recordat la persecució contra periodistes a l’Estat espanyol: “Reporters Sense Fronteres ha rebaixat la qualificació de qualitat de la lliure premsa a Espanya, mentre que el Centre Europeu per al Pluralisme dels Mitjans i la Llibertat dels Mitjans ha denunciat la creixent amenaça al dret a la informació i el creixent discurs d’odi als mitjans de comunicació”. Fité ha aprofitat la avinentesa per denunciar la situació de Valtònyc.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí