Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

De la reflexió a l’acció metropolitana

L’AMB, mitjançant l’Àrea de Planificació Estratègica, vol articular polítiques comunes als 36 municipis que conformen l'ens

|

- Publicitat -

L’enfortiment de la governança metropolitana és un dels objectius principals de l’Àrea de Planificació Estratègica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, encarregada d’activar i coordinar estratègies metropolitanes en col·laboració amb les diferents àrees de l’ens. “Durant la legislatura 2010 – 2014 es va crear una primera Agenda d’estratègies metropolitanes. En aquest mandat hem avançat de la reflexió a les accions metropolitanes”, assegura Francesc Magrinyà.

Publicitat

El director de l’Àrea de Planificació Estratègica de l’AMB creu en un espai com el de la metròpolis de Barcelona “hi conviuen realitats complexes que calen ser interpretades de forma individual, però a la vega abordades amb relats globals”. D’aquí l’aparició del projecte DREAM.

Què és DREAM? “Passar de la reflexió a l’acció”

Per afrontar els reptes de futur en el terreny econòmic, social o medi ambient, entre altres; DREAM (Diagnosi, Reflexió, Estratègia i Accions Metropolitanes) vol definir els riscos actuals i interioritzar el concepte de territori religient, és a dir, “com som capaços de reaccionar als canvis i reforçar la governança metropolitana”, expressa Magrinyà.

Des de l’AMB s’enten la dificultat d’articular polítiques comunes als 36 municipis, però mitjançant una bona coordinació entre les diferent àrees i serveis de l’AMB i els ajuntaments implicats, “la tasca és menys complexa”, diu el directiu. Durant el mandat 2015-2019, en la primera fase del projecte DREAM s’ha focalitzat en els següents àmbits: Economia Circular, Gestió de Residus, Agricultura Metropolitana, Transició Energètica, Habitatge i Drets Socials, Cooperació i Relacions Internacionals, Transparència, Bon Govern i Participació.

A tall d’exemple, les Àrees de Desenvolupament Econòmic i Social i de Medi Ambient – junt amb la Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona – han impulsat accions com el programa de Simbiosi Industrial. Una plataforma que ofereix serveis d’assessorament en economia circular i bones pràctiques empresarials.

Pla estratègic metropolità 2030

En un intent d’unificar les propostes de les entitats públiques, sector privat i també de la ciutadania, l’AMB ha impulsat – a través del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona – un espai de reflexió amb el progrés social i econòmic com a element central.

El Pla persegueix que l’any 2030 s’hagin definit els mecanismes adients per interpretar tot el que envolta la metròpoli resilient, la metròpoli pròspera i la metròpoli cohesionada.

La Carta Alimentària Metropolitana, un compromís amb el món

El 15 d’octubre de l’any 2015, a l’Expo de Milà, representants de 116 ciutats van signar el primer protocol internacional amb afectació directa en l’àmbit municipal. L’elaboració de la Carta Alimentària Metropolitana és l’adaptació territorial a Barcelona dels acords subscrits a la ciutat del nord d’Itàlia.

Administració, universitats, centres de recerca, empreses, societat civil i altres plataformes ciutadanes formen part del grup de treball que elabora i supervisa el compliment dels objectius de la Carta.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut