Va ser primer ministre d’Escòcia entre el 2007 i 2014, i va ser l’impulsor del referèndum d’independència on va guanyar el No.
L’exprimer ministre escocès Alex Salmond ha mort sobtadament aquest dissabte als 69 anys a Macedònia del Nord, on acabava de pronunciar un discurs. El líder del país entre 2007 i 2014, responsable del Partit Nacional Escocès (SNP) entre el 1990 i el 2000 i entre el 2004 i el 2014, va ser l’impulsor del referèndum independentista d’Escòcia, en què el ‘no’ es va imposar per més de la meitat dels vots.
Reaccions a la mort
La mort l’ha confirmat el líder del partit escocès, Anas Sarwar, que ha definit Salmond com la “figura central en la política durant més de tres dècades”. De la seva banda, Keir Starmer, primer ministre britànic, l’ha qualificat de “figura monumental de la política escocesa i britànica”. “Deixa enrere un llegat perdurable”, ha reiterat.
Les reaccions catalanes tampoc s’han fet esperar. Jordi Turull, secretari general de Junts, ha traslladat el seu “més sentit condol” per la mort d’Alex Salmond. “Els nostres pensaments i suport estan amb la seva família, amics i el poble escocès durant aquest moment difícil”, precisava a la xarxa social X.
També s’hi ha referit Carles Puigdemont, que creu que ningú com ell va acostar Escòcia a la independència en els temps moderns. “També el recordaré com un autèntic amic de Catalunya. Els meus pensaments estan amb la seva família en aquests moments tan difícils”, afegeix.
Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat “impactat per la mort sobtada d’Alex Salmond” i ha recordat que va aconseguir el referèndum de 2014. Així, ha traslladat el seu condol a la seva. “Perdem un home apassionat pel seu país i referència als pobles que lluitem per la independència”, ha valorat.
En paral·lel, la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Vilalta, ha manifestat la seva “tristesa immensa” per la mort de l’exprimer ministre escocès i l’ha recordat com una “figura clau de la lluita per la independència d’Escòcia i, per extensió, de tots els pobles que aspiren a decidir el futur en llibertat”. També ha expressat el seu condol “a la família, amics i als companys del Partit Nacional Escocès”.
El president del Parlament, Josep Rull, també ha afirmat sentir-se “profundament colpit” per la desaparició del polític escocès: “Va defensar el dret a l’autodeterminació i la independència d’Escòcia amb estratègia, lideratge i profund respecte per la democràcia”, ha considerat. Rull ha afegit que “la nació escocesa perd un gran polític”. Alhora, ha mostrat el seu condol a la seva família i al poble d’Escòcia.