El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està reunit de nou des de les 5 de la tarda, en el seu darrer intent de desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. Després del desgavell causat per la ingerència d’aquest en la suspensió de la reforma que modificava el sistema d’elecció dels magistrats del CGPJ i, de retruc, la del mateix TC, el ple torna a trobar-se amb les majories descompensades per encarar aquesta renovació. La reunió arriba quan fa 4 anys que el CGPJ té el mandat caducat, amb un bloqueig per part del sector conservador que s’ha accentuat en els últims 8 mesos.
Els conservadors, amb un gran tacticisme polític, van demanar la reunió en aquesta data per així celebrar una votació abans que la reforma judicial que modificava el Codi Penal hipotèticament entrés en vigor. Això, però, finalment ha succeït a mitges, ja que el TC ha retallat les esmenes que reformulaven la Llei del Poder Judicial, fet que els resta pressió i els dona l’oportunitat de mantenir el bloqueig.
Amb tot, aquest dimarts, 20 de desembre, se sotmeten al ple dues propostes. D’una banda, els conservadors volen que els dos magistrats designats siguin el conservador César Tolosa i el progressista Pablo Lucas, mentre que de l’altra el sector progressista manté la candidatura de José Manuel Bandrés. Hi participen 17 vocals i el president suplent del CGPJ, Rafael Mozo; un dels participants és el vocal designat pel PNB Enrique Lucas, germà de Pablo Lucas, que previsiblement s’abstindrà en la votació, segons ha sabut l’ACN. El sector conservador aprofita que el sistema actual de designació encara marca una majoria de 3/5 per forçar el suport dels progressistes a la designació de Lucas i no pas a la de Bandrés; creuen que Bandrés, en ser contrari a Lucas, seria més propici a votar a favor de la presidència al TC del progressista Cándido Conde-Pumpido, allunyant-se d’altres opcions preferides per la dreta com podria ser la magistrada Maria Luisa Balaguer.
Tal com informa l’ACN, l’elecció d’aquests dos membres del TC per part del CGPJ és indispensable perquè el govern espanyol pugui situar al TC, alhora, els seus dos candidats: l’exministre Juan Carlos Campo i l’exassessora de la Moncloa Laura Díez, a la vegada que s’obriria la porta a un canvi de majories al Tribunal Constitucional,; aquest, per primera vegada des del 2014, disposaria d’una majoria progressista, així com a la presidència –o no- del progressista Cándido Conde-Pumpido, que ara ostenta Pedro González-Trevijano.