La sequera que Catalunya pateix des de fa més d’un any continua agreujant-se. En ple mes d’octubre i amb temperatures similars a les de la primavera i l’estiu, arriben més dades alarmants que constaten l’efecte que el canvi climàtic té sobre Catalunya: els embassaments de les conques internes han caigut per sota del mínim històric de la sequera de fa 15 anys, situant-se en el 21,03% de la seva capacitat. El març del 2008, en el pitjor moment de la sequera que va afectar Catalunya, la pitjor dada situava la capacitat dels embassaments en un 21,05%.
El nivell de reserves dels pantans gestionats per l’ACA està per sota del llindar d’excepcionalitat (25%) per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008, i s’apropa a una situació d’emergència (16% de reserves) a què no s’ha arribat mai fins ara. Així ho constaten les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), publicades aquest dilluns al migdia, i que apunten que el volum d’aigua actual no s’havia vist des de principis de segle. La situació també és excepcional als embassaments de les conques de l’Ebre, gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que se situen al voltant del 31%, a prop del mínim històric, també del 2008: 30,45%.
Les dessalinitzadores han endarrerit “uns sis mesos” els efectes de la sequera, segons l’ACA. Amb tot, però, les dades publicades aquest dilluns confirmen que, tret de dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, ocorreguts a primavera del 2022 i el juny d’aquest any, els nivells d’aigua dels pantans catalans no han parat de baixar des del maig del 2021.
La situació anterior a aquesta crisi era d’abundància d’aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Glòria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.