Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Culminen els treballs de recuperació socioambiental en quatre trams del riu Llobregat

|

- Publicitat -

L’AMB ha acabat les actuacions de millora i transformació a l’entorn del riu Llobregat per convertir-lo en un espai de lleure i esport. Es tracta d’uns treballs que s’han dut a terme als marges de Pallejà, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló, amb un camí de gairebé 10 quilòmetres en paral·lel al riu. Les intervencions s’han centrat en millorar el ferm amb sauló i tot-u, que té un baix impacte ambiental, millorar el drenatge per evitar l’erosió de terra, millorar la qualitat paisatgística amb arbres i arbustos, i incrementar i millorar els serveis i equipaments de la zona. El volum total dels treballs s’eleven a uns 2,6 MEUR, i responen als principals objectius del futur PDU metropolità.

Publicitat

 

“Hem plantat més de 100 unitats de pollancres, freixes, salzes, i arbustos autòctons i de riberes, amb quatre intervencions de prop de 2,5 MEUR”, explica Álvaro Sainz, tècnic d’infraestructures de l’AMB. Això ha estat possible gràcies a la implicació de diferents administracions.

 

“Portem més de 16 anys treballant aquí, amb un punt d’arrencada amb un conveni entre els governs català i de l’Estat”, explica Antoni Farrero, cap d el’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB, que detalla la implicació d’altres institucions per poder tirar endavant aquets procés de millora. “L’objectiu és tenir un camí ben definit, perquè del Pont del Diable fins el mar es pugui fer un passeig”, afegeix.

 

L’actuació, municipi a municipi

 

Així, a Sant Boi de Llobregat s’ha treballat en la millora dels camins d’accés al riu, que formen part de l’Anella Verda a l’entorn fluvial, i arranjament del vial paral·lel a la carretera BV-2002 utilitzat per a activitats agrícoles. Les actuacions s’han fet al camí del marge dret del riu, el camí de la riera de Can Soler, i el recorregut de vianants que hi ha al lateral del vial de servei del Parc Agrari del Baix Llobregat, paral·lel a la carretera de Sant Vicenç i a l’accés a l’estació de FGC de la Colònia Güell.

 

Les actuacions de Sant Boi tenen una inversió de 600.000 euros, finançades en un 75% per l’AMB i en un 25% per l’Ajuntament.

 

A Santa Coloma de Cervell s’ha treballat en consolidar els recorreguts d’accés a l’àmbit fluvial del Llobregat i fer-los més accessibles, inclusius i resistents als fenòmens meteorològics adversos. Aquesta actuació comprèn la transformació de la porta d’accés al riu Llobregat des de la carretera BV-2002 seguint el camí paral·lel fins a la riera de Can Julià.

Et pot interessar  L'AMB congela el tribut metropolità i augmenta un 10% la taxa de tractament de residus

 

D’altra banda, s’han fet actuacions de millora a la desembocadura de la riera, així com al camí d’accés a l’àmbit fluvial per sota de l’AVE. La inversió ha estat  de 360.000 euros, finançats en un 75% per l’AMB i en un 25% per l’Ajuntament.

 

A Sant Vicenç dels Horts s’ha fet el primer pas per construir el futur parc fluvial del municipi, que pretendrà recuperar i rehabilitar els anomenats “espais de la forest d’utilitat pública”. Es tracta d’unes superfícies forestals existents entre l’AVE i el camí del marge dret del Llobregat pertanyents a la Generalitat de Catalunya.

 

Aquest futur parc fluvial potenciarà l’ús social, els horts de lleure i l’agricultura experimental. El programa d’usos que hi ha previst és el següent: zona de jocs infantils, prat per a la pràctica d’esports, zona de pícnic i zona d’entrenament caní.

 

D’aquesta manera, es produeix una concentració d’activitats lúdiques en una zona prèviament molt antropitzada per preservar millor la resta com un espai natural. Les intervencions han consistit en l’arranjament i millora de dues zones addicionals: el camí del marge dret de la riera de Torrelles al pas sota l’AVE i l’A-2 i la confluència entre el camí del marge dret del Llobregat i la riera de Cervelló. L’actuació ha suposat una inversió de 360.000 euros, finançats en un 75% per l’AMB i en un 25% per l’Ajuntament.

 

A Pallejà s’han creat punts de trobada o portes als dos camins d’accés, millores en el ferm, millores en el drenatge per evitar l’erosió de terra i potenciar la resiliència davant d’episodis de pluja torrencial, arranjament dels passos inferiors per superar barreres d’infraestructures com l’AVE i l’A-2 i millora de la qualitat paisatgística amb plantacions d’arbrat. La inversió del projecte ha estat de 600.000 euros, finançada en un 75% per l’AMB i en un 25% l’Ajuntament.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut