Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Crit d’alerta de Plataforma per la Llengua: La nova llei de plurilingüisme suposa un nou atac als valencianoparlants

L'entitat avisa que la reforma impulsada per PP i Vox forma part del procés de genocidi lingüístic i cultural al País Valencià

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha alertat que la reforma de la llei de plurilingüisme que cuinen PP i Vox al País Valencià suposaria “un nou atac als valencianoparlants” i “un pas més per a reduir l’ús del valencià“. L’entitat ha avançat que estudiarà les mesures legals pertinents i mantindrà la pressió social i política per frenar aquest intent de fer retrocedir la llengua.

Publicitat

L’esborrany, que ja s’ha aprovat, avança cap a l’eliminació del mínim del 25% d’ensenyament en valencià a les comarques de predomini lingüístic castellà, a més de treure pes a la llengua pròpia a les comarques valencianoparlants.

L’ONG del català lamenta que “l’acció insuficient del Botànic per a blindar el valencià a les aules haja permès aquest nou pas endavant contra la llengua, que s’emmarca en un procés de genocidi lingüístic i cultural” de l’actual Generalitat Valenciana, obstinada a “aniquilar la llengua pròpia i castellanitzar totalment el País Valencià”.

A més d’atemptar contra el principi d’igualtat constitucional, Plataforma per la Llengua avisa “que marcaria un abans i un després en l’ensenyament del valencià arreu del territori”, ja que les famílies podrien decidir reduir les hores en valencià a l’escola i fer que el castellà fos la llengua vehicular de la majoria d’assignatures del centre.

L’entitat també apunta que aquesta modificació faria que l’alumnat de les zones castellanoparlants no estudiés en les mateixes condicions que el de la resta del país, i que no tingués, per tant, les mateixes oportunitats acadèmiques ni laborals.

Pel que fa al trampós concepte de “llibertat” que empra l’executiu, Plataforma per la Llengua critica que només s’aplica en les comarques que justament són de predomini valencià i no, en canvi, en el cas de les castellanoparlants. “En aquestes comarques, no existiria la llibertat de triar el valencià com a llengua majoritària i s’hi imposaria sempre el castellà. Ja se sap, a més, que si augmenten els ciutadans que no saben valencià, els que en saben perden possibilitats de parlar-lo”, argumenta.

Et pot interessar  Augmenten a 223 les víctimes mortals per la dana al País Valencià després de localitzar un cos a Paiporta
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut