Veïns que habiten el número 2 de la plaça Santa Madrona, un bloc d’habitatges situat al barri del Poble-sec, a Barcelona, llancen un crit d’ajuda dirigit a l’Ajuntament de la ciutat demanant-li que intercedeixi i revoqui les llicències turístiques de cinc pisos de l’edifici. Els veïns ja van aconseguir que un jutjat prorrogués durant 6 mesos la seva estança als blocs de pisos afectats, després que rebessin un burofax informant-los que havien d’abandonar-lo el 30 d’abril, però ara, seguint l’exemple del cas del bloc de pisos del carrer Tarragona, volen que les llicències turístiques es revoquin.
Un altre cas en què un gran tenidor, en aquest cas una família que posseeix més de 300 habitatges a Barcelona, vol transformar un bloc d’habitatges en pisos turístics i fer fora els inquilins, amb el beneplàcit de la justícia. Els tenidors va aprofitar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia tombat per defectes de forma el pla que prohibia o restringia nous allotjaments turístics per sol·licitar llicències turístiques pels pisos del bloc, obtenint-ne cinc pels 11 que n’hi ha, malgrat que quatre d’aquests pisos estan habitats. Segons el sindicat de barri i els inquilins, hi ha dos o tres pisos més pels quals hi ha sol·licitada la llicència turística i estan en litigi judicial, i la idea de la propietat és convertir tot el bloc en pisos de lloguer de temporada, entre un i onze mesos, o directament pisos turístics.
La situació s’agreuja perquè els veïns denuncien que, des de l’any 2020, el seu contracte es renova cada mes i no pas anualment, una clàusula de la qual no se’ls havia informat en el moment de signar el contracte. Els inquilins dels pisos amb llicència van rebre a finals de març un burofax que els feia fora de casa seva, i tot i que els veïns han aconseguit una pròrroga de 6 mesos, volen que la justícia revoqui les llicències, tot denunciant que la família propietària vol aprofitar la pressió immobiliària i turística de la zona per tal de fer negoci, i per aquest motiu demanen ajuda a l’Ajuntament.
El consistori, per la seva banda, ha trobat una escletxa legal que obre la possibilitat de tombar-les de nou, ja que una llei catalana dictamina que si no s’ha iniciat l’activitat comunicada transcorreguts tres mesos des de la presentació de la comunicació, es pot retirar la llicència; a més a més, l’Ajuntament té previst fer inspeccions a l’edifici pròximament.
El sindicat de barri, que reclama “una negociació digna i que les veïnes puguin quedar-se al barri sense condicions“, farà dijous que ve una trobada amb altres grups d’activistes dels anomenats ‘blocs en lluita’ i, a mitjans de juny, volen convocar entitats del barri per denunciar la pressió turística al barri.