Mig miler de docents s’han concentrat aquest migdia a la seu del Departament d’Educació, a la Via Augusta de Barcelona, amb motiu de la segona jornada de vaga del sector. La protesta ha estat menys nombrosa que la d’aquest dimecres, que van fer conjuntament amb els professionals sanitaris i que va aplegar 6.500 persones.
Els manifestants han fet una crema simbòlica d'”imposicions” per criticar la política educativa del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, en encendre una foguera amb cartells en defensa dels drets de l’escola pública i dels interins i en contra d’alguns aspectes com el nou currículum, la inseguretat laboral, les ràtios i l’infrafinançament. També han cremat pancartes on s’hi podia llegir ‘Bye, bye, Cambray’.
El fotoperiodista Jordi Borràs ha capturat diversos moments de la manifestació, des que ha començat fins que s’ha encès la foguera.
“Cambray cretí, treballa d’interí”, “educació i sanitat pública i de qualitat” i “no, no, no a la privatització”. Aquests han estat alguns dels càntics que els manifestants que s’han concentrat aquest dijous davant el departament d’Educació han pronunciat per expressar el seu malestar i fer sentir la seva veu. Els participants hi han arribat al voltant de les dotze del migdia i han tallat Via Augusta durant prop de dues hores.
USTEC-STEs va ser el primer sindicat educatiu en convocar vaga en considerar que s’havia esgotat el termini que havien donat al departament per continuar negociant les seves reclamacions, després de l’acord de l’1 de setembre sobre la reducció de l’hora lectiva per als docents. Finalment, s’hi han adherit la resta d’organitzacions, després que la darrera reunió amb la conselleria finalitzés dijous passat sense acord.
Sobre la taula tenen una darrera proposta d’Educació que planteja la recuperació del complement salarial dels estadis a sis anys (havia passat a nou amb les retallades) i l’equiparació salarial dels professors d’FP als de secundària. Els sindicats valoren però que aquesta proposta és insuficient i reclamen incloure en la negociació altres aspectes com un pacte d’estabilitat per als interins, garantir que el juliol es podrà dedicar a la formació i la reducció de dues hores lectives per als docents de més de 55 anys.
En aquest sentit, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat als mitjans de comunicació que la fórmula plantejada actualment en el procés d’estabilització estabilitza places i no persones i que són a més de lliure concurrència. Per tant, alerta que hi poden haver professionals que portin una dècada treballant que no aconsegueixin plaça ni a través del concurs-oposició ni del de mèrits. Segons ha dit, hi ha unes 27.000 places convocades i una xifra superior d’interins “en frau de llei” i per això reclamen un pacte amb solucions per als que puguin quedar fora.
Una altra de les reclamacions és poder negociar el calendari escolar de tal manera que el juliol quedi “blindat” per a formació. El portaveu de la Intersindical d’Educació, Bernat Pèlach, ha reivindicat que aquest mes s’ha dedicat sempre a la formació i això ha permès un “gran avenç” que repercuteix en l’alumnat. Per això, creu que és un “gran error” fer anar els docents als centres a preparar el curs ja que els impedeix seguir les formacions. A més, ha defensat que al juliol encara hi ha centres que no coneixen totes les plantilles i la feina de preparació no es pot completar.
Per part de la CGT, Miguel Gonzàlez, ha assegurat que aquest Govern passarà a la història com el de la “precarietat” i l’ha acusat d’infradotar els serveis públics.
No descarten noves mobilitzacions
Ara per ara les negociacions estan aturades, després de la darrera proposta d’Educació. Els sindicats defensen que és el Departament qui els ha de trucar i no descarten fer més mobilitzacions si això no passa. “Hem de continuar pressionant i continuarem amb vagues, mobilitzacions o tancades perquè el problema i el conflicte està aquí”, ha dit la secretària general de la Federació d’Educació de CCOO, Teresa Esperabé.
Des de la UGT, Lorena Martínez també s’ha mostrat sorpresa per l’actitud de la conselleria en “no ser capaç” de trucar els sindicats i continuar les negociacions. I és que Martínez ha asseverat que qui ha “trencat” les negociacions ha estat al conselleria.