El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha rebutjat aquesta setmana el primer recurs relacionat amb l’1 d’octubre i no admetrà a tràmit la demanda d’una integrant de la Sindicatura Electoral creada per al referèndum i suspesa pel Tribunal Constitucional. Montserrat Aumatell Arnau -que va renunciar a les seves funcions davant les pressions de l’Estat- denunciava Espanya al Tribunal Europeu per violar quatre articles de la Convenció Europea dels Drets Humans en el procediment. En aquest sentit, denunciava la multa de 6.000 euros diaris imposada pel tribunal espanyol als membres de la Sindicatura en cas que no pleguessin i el fet que la decisió no se li va notificar personalment i que no la va poder recórrer, però Estrasburg ha desestimat el recurs per “no tenir prou fonament legal”.
Un fet que la premsa espanyola ha venut com una “derrota” independentista al Tribunal Europeu de Drets Humans, però que és una “rebolcada històrica” d’Estrasburg al Constitucional pel vicepresident del Parlament, Josep Costa. I és que -segons explica- el tribunal espanyol va intentar negar “la manifesta inconstitucionalitat de les multes coercitives dient que no eren sancions” i Estrasburg “diu que si ho són”. I afegeix que la justícia europea “dóna la raó als magistrats que van defensar la inconstitucionalitat de la reforma exprés del Tribunal que va fer el PP el 2015” per atribuir-li “poders d’excepció” que han permès sentències com la que afecta els membres de la Sindicatura Electoral de l’1-O. “El caràcter sancionador de les multes el va argumentar l’aleshores vicepresidenta en un vot particular molt contundent”, diu, adjuntant les seves paraules d’Adela Asúa, que deia que el TC “havia abdicat [en la seva sentència] del seu objectiu essencial” de control del poder judicial i com a “òrgan constitucional de garantia”.
Així, Costa assegura valorar “positivament la decisió del TEDH [pel que fa a la demanda d’Aumatell] perquè l’única qüestió jurídica que resol (aplicació de l’article 6 del Conveni) anticipa una major probabilitat que” el recurs que ell mateix ha presentat com a membre suplent de la Sindicatura Electoral de l’1-O afectat per les decisions del Constitucional sigui admès. Puntualitza, en aquest sentit, que les circumstàncies del seu cas concret “són molt diferents”.
Pues resulta que la “derrota” independentista en el Tribunal de Derechos Humanos comienza con un revolcón histórico al Tribunal Constitucional.
El TC salvó la manifiesta inconstitucionalidad de las multas coercitivas diciendo que no eran sanciones.
El TEDH le dice que sí lo són. pic.twitter.com/qiMKOIEusu— Josep Costa🎗 (@josepcosta) 6 d’octubre de 2018
Un servidor valora positivamente la decisión del TEDH porqué la única cuestión jurídica que resuelve (aplicación del art 6 del Convenio) anticipa una mayor probabilidad que mi recurso sea admitido. Las circunstancias del caso concreto son muy diferentes:https://t.co/S2lvZoMwlu
— Josep Costa🎗 (@josepcosta) 6 d’octubre de 2018