Edició 2362

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de gener del 2025
Edició 2362

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de gener del 2025

Confusió i incertesa entre els funcionaris pel futur del model sanitari de Muface: “Ens sentim abandonats”

163.000 treballadors públics i pensionistes a Catalunya, pendents de si el concurs torna a quedar desert o no

|

- Publicitat -

Confusió i incertesa entre els funcionaris pel futur del model d’assistència sanitària concertada de Muface. Dues de les tres asseguradores que presten el servei -Adeslas i DKV- consideren que l’oferta econòmica és insuficient i han deixat a Asisa com a única candidata per donar cobertura sanitària a 1,5 milions de treballadors públics i pensionistes. A Catalunya, gran majoria dels 163.000 mutualistes es concentren al sector de l’ensenyament. El govern espanyol va anunciar divendres que ampliava el termini per presentar candidatures fins al 27 de gener. De moment, Asisa encara no s’ha pronunciat. La renúncia de les asseguradores ha provocat neguit entre el funcionariat, especialment entre els mutualistes que han passat malalties greus.

Publicitat

És el cas d’una professora de secundària assegurada amb Adeslas Muface operada fa quatre anys de càncer i que encara està en seguiment. Ara, a pocs mesos de fer una nova revisió, es troba que no podrà accedir als seus metges habituals i que quan intenta ampliar el seu pla amb Adeslas “per no deixar el tractament a mitges” li diuen que no es faran càrrec de les malalties prèvies. A banda, també li preocupa la seva filla, que està en tractament psiquiàtric.

“L’oblit oncològic no s’aplica fins als cinc anys. A la mútua em van dir que no em volien ni a mi ni a la meva filla. Ens sentim abandonats tant per Adeslas com per Muface. És una situació de molta incertesa”, detalla aquesta empleada que va aconseguir una plaça per oposicions fa 17 anys. El seu cas no és únic perquè entre l’1,5 milions de mutualistes, 400.000 són familiars dels treballadors.

Un altre dels col·lectius més vulnerables és el dels pensionistes, que després d’haver cotitzat tota la seva vida laboral per Muface es troben que hi pot haver un canvi de condicions quan podrien necessitar més l’assistència sanitària. En aquest sentit, un informe del Ministeri de Sanitat publicat al novembre indicava que a Catalunya un 30,34% dels mutualistes tenien més de 65 anys.

Les alarmes entre els treballadors van saltar a l’octubre quan va quedar desert el concert per prestar l’assistència sanitària de Muface, que es va presentar tres mesos abans que s’acabés el concert. A mitjan desembre, el govern espanyol va presentar una segona oferta que incrementava un 33,5% les primes que reben les asseguradores i allargava a tres anys el concert. Les tres empreses, que arrossegaven despeses extraordinàries per la pandèmia, havien reclamat un conveni d’un any de durada i increment de prima del 40%.

Adeslas va anunciar el 27 de desembre que no participaria del concurs i DKV –la que té més afiliats a Catalunya– va seguir els seus passos el 9 de gener. Totes dues van argumentar que el model estava infrafinançat i que de presentar-se haurien d’assumir pèrdues. Fonts d’Asisa han confirmat a l’ACN que continuen analitzant els plecs del concurs i els diferents escenaris possibles “per prendre una decisió en els propers dies”.

El govern espanyol va anunciar divendres que allargava el període per presentar candidatures del 15 al 27 de gener perquè la licitació ha coincidit amb el període de festes de Nadal amb dies inhàbils.

En les últimes setmanes, els treballadors públics han denunciat que les mútues han denegat proves i tractaments vitals abans que s’acabi el període de vigència de la cobertura, que inicialment era fins al 31 de gener, però s’ha allargat fins a l’abril.

“Estem rebent queixes de pacients que els diuen que no els donaran la següent visita i que si volen accedir-hi hauran de pagar. És una estratègia per obtenir clients”, denuncia Iolanda Segura, portaveu d’UTEC, el sindicat més representatiu de l’ensenyament català.

“Tant els funcionaris a l’Estat o a l’estranger no ens estan donant cites mèdiques, ens estan dient que hem d’esperar a veure com queda la situació. No ens estan deixant registrar factures mèdiques, alguns companys no els hi ha donat visites al cardiòleg o al fisioterapeuta, fins i tot amb persones que han patit un accident amb trencament de cama”, apunta la presidenta de la Federació d’Associacions dels Cossos Superiors de l’Administració Civil de l’Estat (Fedeca). Ana Ercoreca.

Diversos sindicats han anunciat accions jurídiques contra Muface i les asseguradores per incompliment del contracte. Fonts de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), el més representatiu a les administracions públiques a l’Estat, han apuntat que en el cas de les asseguradores, la responsabilitat podria arribar a ser penal si hi ha conseqüències irreparables per la salut dels pacients a qui se’ls deneguen els tractaments.

“Estem molt preocupats pels casos de les persones que no pot assumir el sistema de salut, per les persones amb problemes crònics, pels ancians i pels fills de funcionaris. S’ha acabat el temps de declaracions polítiques, hem d’aplicar respostes objectives basades en dades”, apunten les mateixes fonts.

Els sindicats no descarten mobilitzacions i vagues i reclamen a les asseguradores que justifiquin per escrit els càlculs de pèrdues que han argumentat per no presentar-se al concurs. També exigeixen al govern espanyol que faci públic l’informe econòmic de l’AIREF sobre el sistema. Alhora, diuen no entendre per què sí que s’ha pogut arribar a un acord amb les mutualitats de la justícia (Mugeju) i la de l’exèrcit i la guàrdia civil (Isfas) i no amb la resta de treballadors públics.

“Hi ha una preocupació molt gran. El govern espanyol ha anunciat que les mutualitats han de donar cobertura fins a l’1 d’abril i les mutualitats estan actuant contràriament, no donar atenció és un incompliment dels acords que hi ha sobre la taula. És un xantatge i una pressió per treure el que ells volen”, ha detallat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura.

Aquest sindicat considera que tots els funcionaris haurien d’estar al sistema de salut públic de la Seguretat Social, però reclama que la transició es faci amb totes les garanties i amb les millores necessàries per assumir la càrrega de feina. Altres sindicats, com CSIF, defensen que continuï en vigor el model actual.

Si finalment el concurs quedés desert un altre cop, els mutualistes podrien perdre també els complements de les assegurances privades que els cobreixen les malalties prèvies.

A banda de la finalització del termini per presentar candidatures, el mes de gener té una altra data important pels funcionaris: el 31 de gener, ja que tindran fins a aquesta data per sol·licitar el canvi a l’Institut Nacional de Seguretat Social.

En aquest sentit, la presidenta de Fedeca, Ana Ercoreca, assegura que el traspàs d’1,5 milions de funcionaris “col·lapsarà” un sistema de salut públic ja tensionat i amb llistes d’espera de sis mesos per aconseguir una cita. “Passar l’1,5 milions de funcionaris al sistema comportaria que les llistes d’espera per a consultes quirúrgiques s’incrementessin un 115% i les consultes externes un 266%”, assegura.

Precisament, el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, va demanar als mutualistes “tranquil·litat” i va assegurar que tenia “esperança” que el conveni es renovarà “amb total normalitat”. Alhora, en els últims dies López també ha obert la porta a reflexionar sobre un model “antic que acumula imperfeccions”. En aquest sentit, Fedeca, que aplega 45 associacions de professionals i sindicats de funcionaris assenyala que en el millor dels casos, és a dir, si Asisa decideix concórrer, el que es farà és posar un “pegat” a la situació però no solucionar-la permanentment.

Ercoreca insisteix a dir que aquest sistema no és un “privilegi” sinó un “dret regulat” i pagat mes a mes amb les cotitzacions. Muface es va crear l’any 1975 per donar cobertura sanitària als funcionaris. El 1983, hi va haver un gran transvasament de 400.000 treballadors de Muface a la Seguretat Social. Una situació que, segons la presidenta de Fedeca “no és la mateixa” que l’actual, ja que el traspàs de pacients és molt més nombrós.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut