El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha replicat al Comitè d’Afers Legals que no és decisió seva reactivar o no el suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, sinó del mateix comitè. Al setembre diverses fonts parlamentàries asseguraven que estava en mans de Sassoli trobar una solució per poder celebrar les vistes pel suplicatori perquè el reglament exigeix que siguin totalment presencials. “No és exactament així”, ha contestat aquest dimecres Sassoli. Ara des del Comitè d’Afers Legals admeten que estan estudiant com fer les audiències.
L’italià ha assegurat que aquesta qüestió no està a les seves mans i que, de fet, el Comitè d’Afers legals ja està discutint sobre com celebrar audiències “delicades” com la de Puigdemont. Fonts del gabinet de Sassoli admeten a l’ACN que el president podria autoritzar una reunió a porta tancada, però remarquen que no han rebut cap petició al respecte des del Comitè d’Afers Legals. A més, recorden que altres comitès estan buscant també opcions.
El suplicatori contra els tres eurodiputats de Junts, sobre els quals pesa una euroordre, està paralitzat per les dificultats entorn de la realització de les vistes, que es fan a porta tancada.
Per la seva banda, fonts pròximes a la presidència del Comitè en mans de Ciutadans recriminen a Sassoli que no hagi “articulat mecanismes alternatius” per evitar “l’acumulació dels casos d’immunitats”. Segons aquestes, el sistema “híbrid actual” implantat per Sassoli no facilita la celebració de les vistes a porta tancada. Per això, ara diuen que el comitè està avaluant “altres vies” per desencallar els suplicatoris.
Altres fonts parlamentàries afirmen a l’ACN que fins ara el Comitè d’Afers Legals només s’havia plantejat la possibilitat de fer les audiències presencials, però el repunt dels contagis ha fet decaure aquesta opció “complicant” la reactivació del suplicatori. “Encara estan estudiant alternatives”, apunten aquestes fonts.
Procediment estancat
Quan es puguin celebrar les vistes, Puigdemont, Comín i Ponsatí seran convocats pel Comitè d’Afers Legals i disposaran de 15 minuts per defensar-se, acompanyats d’un advocat si ho desitgen. Els eurodiputats del Comitè podran plantejar les seves preguntes relatives a l’aixecament de la immunitat.
Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà després a una votació per majoria simple al ple. Si el Parlament Europeu finalment retira la immunitat als eurodiputats de Junts, la justícia belga podrà estudiar la petició d’extradició que pesa sobre ells pel cas de l’1-O.
La defensa dels eurodiputats de Junts ja preveu recórrer al Tribunal General de la Unió Europea si l”Eurocambra els hi retira la immunitat. En qualsevol cas, mentre durin els procediments judicials i, fins i tot si són entregats a Espanya, Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran sent eurodiputats mentre no hi hagi una sentència condemnatòria.