El diari nord-americà ‘The New York Times’ ha denunciat que les dues últimes administracions dels EUA han provar d’apropiar-se el contingut dels correus electrònics de quatre dels seus periodistes per esbrinar les seves fonts, en la continuació d’esforços semblants amb el ‘Washington Post’ i la cadena CNN. El Departament de Justícia no ha explicat què estava investigant, però la identitat dels quatre reporters dona a entendre que es refereix a una informació classificada en un article de l’abril del 2017 en relació amb les investigacions que va dur a terme l’ara exdirector del FBI James Comey durant la presumpta ingerència russa en la campanya presidencial del 2016.
Tant les administracions de Donald Trump com de Joe Biden van imposar una ordre de silenci als alts executius del mitjà, que finalment es va aixecar divendres, segons l’advocat David McCraw. L’ordre de silenci va impedir que els executius revelessin els esforços del Govern per confiscar els registres fins i tot a l’editor executiu, Dean Baquet, i a altres responsables de la sala de redacció. La iniciativa va sortir a la llum després d’un últim esforç, finalment infructuós, del Departament de Justícia per confiscar els registres de correu electrònic de Google, que opera el sistema de correu electrònic del Times, i que s’havia resistit a l’esforç per obtenir la informació.
La divulgació es va produir l’endemà passat que el Departament de Justícia de Biden notifiqués als quatre periodistes que l’administració Trump, a la recerca de les seves fonts, havia confiscat en secret mesos dels seus registres telefònics, com ja va fer amb el ‘Post’ i la CNN. Baquet ha repudiat el comportament de les administracions de Trump i Biden per les seves accions, i ha descrit l’operació com un assalt a la Primera Esmena. “Google ha fet el correcte, però no hauríem d’haver arribat fins a aquest punt”, ha lamentat.
L’administració Biden va provar d’ajornar l’execució de l’ordre” diverses vegades en els últims mesos “i després va actuar voluntàriament per retirar-la abans que constessin en actes judicials”, segons ha explicat el portaveu del Departament de Justícia, Anthony Coley, en un comunicat al diari en el qual reitera el compromís de la Casa Blanca amb la llibertat de premsa.