Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Companyies i productors teatrals independents consideren “insuficients” les mesures de la Conselleria de Cultura

|

- Publicitat -

El Col·lectiu de Companyies de Teatre Independents i la Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques troben “insuficients” les mesures del Departament de Cultura en matèria d’arts escèniques davant la crisi del coronavirus. Per aquestes 75 companyies teatrals independents i 42 professionals de la producció els ajuts “invisibilitzen” un nombre molt gran dels treballadors d’un sector que fins a l’1 d’abril suma 720.000 euros en pèrdues. Reclamen, entre altres, un ajut no reemborsable per 3 mesos, una injecció directa de fons per pal·liar les cancel·lacions i reprogramacions, i un canvi en la regulació de la seva activitat professional que creï la categoria de Professional de les Arts Independent dins del règim d’autònoms.

Publicitat

Els dos col·lectius manifesten en un comunicat que les “mesures actuals” (el Pla de rescat cultural del Govern, anunciat i explicat al sector aquesta setmana) es basen “principalment en ajuts genèrics i facilitats en les línies de crèdit”, i constaten com ja han fet altres associacions i col·lectius artístics que “una gran part del sector” en queda al marge. Això és degut a la seva “intermitència i precarietat generalitzades”, que els fan impossible –diuen- accedir a molts dels ajuts i per a moltes companyies, a les línies de crèdit. “Tot això afegit a que els col·lectius més precaritzats tenen menor o nul·la capacitat d’endeutament”, remarquen.

El Col·lectiu de Companyies de Teatre Independents és una assemblea de companyies i artistes amb 6 anys de trajectòria. Formada per 75 companyies amb un total de 280 treballadores, el Col·lectiu treballa per la dignificació laboral del sector de les arts escèniques. De la seva banda, la Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques, és una xarxa de professionals que es dediquen a la producció d’arts escèniques formada actualment per 42 professionals “independents”.

Després d’haver-se reunit aquesta setmana amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga –com la resta de sectors culturals catalans-, els col·lectius demanen una sèrie d’ajudes específiques que no veuen contemplades al pla de rescat de 31 milions d’euros anunciat pel Govern.

Entre aquestes n’hi ha d’econòmiques, com un ajut no reemborsable per 3 mesos prorrogable, una injecció directa de fons per pal·liar les cancel·lacions i reprogramacions d’espectacles i remunerar i/o fomentar l’ocupació en les produccions online que s’estan programant o es poden desenvolupar durant el confinament.

Quant al seu estatus professional, reclamen “un canvi de base” en la regulació de la seva activitat “que replantegi el funcionament del sector i acabi amb l’endèmica invisibilització d’una gran part que ja treballava en la precarietat molt abans de la crisi del covid-19”. En aquest sentit, proposen la creació d’una categoria específica per al Professional de les Arts Independent dins el règim especial de treballadors autònoms i que, per altra banda, també tingui un tractament fiscal específic.

Finalment, demanen “repensar la política cultural” en quant al model públic-privat, plantegen la “necessària descentralització del teixit escènic i la protecció de les fases de recerca, creació, producció i exhibició”, perquè entenen que el model actual “condemna les professionals de les arts escèniques a la precarietat en tots els aspectes de l’activitat, violentant la deguda protecció del dret fonamental a la cultura”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut