Edició 2354

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de gener del 2025
Edició 2354

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de gener del 2025

Comissió d’investigació del 17-A: l’exdirector del CNI nega que col·laborés amb l’imam de Ripoll

L'Estat espanyol intenta no sortir malparat de la comissió d'investigació del 17-A, tot i que aquesta ha arrencat sense que s'hagi desclassificat la informació dels atemptats

|

- Publicitat -

Aquest dimarts, després de mesos d’espera, ha arrencat la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, en els quals van morir 16 persones i centenars en van resultar ferides. La comissió és fruit de l’acord entre el PSOE i Junts per fer presidenta del Congrés a Francina Armengol, el desembre el Congrés va aprovar la creació de les dues comissions d’investigació, una referent a l”Operacio Catalunya’, i una per esclarir tota la veritat dels atemptats terroristes que va patir Catalunya el 2017. Així, després de mesos congelada, la comissió d’investigació del 17-A finalment ha començat a caminar, aquest dimarts amb la compareixença de Félix Sanz Roldán, l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), i la de José Luís Olivares, exdirector del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Publicitat

Roldán ha comparegut aquest dimarts davant els diferents grups parlamentaris que formen part de la comissió. No obstant això, és important destacar que la comissió d’investigació ha arrencat sense que el PSOE hagi complert la seva promesa de desclassificar tota la informació, els documents i les proves relacionades amb els atemptats del 17-A, de manera que els diputats no han disposat de tota la informació per a preparar les preguntes dirigides als compareixents. Una jugada que demostra com l’Estat espanyol intenta no sortir malparat de la comissió.

Sanz Roldán no aclareix si el CNI continuava comunicant-se amb Es Satty després que sortís de la presó

Així i tot, la comissió ha arrencat amb la compareixença de Félix Sanz Roldán, que ha afirmat que el cervell del 17-A, Abdelbaki Es Satty, “mai va ser col·laborador ni informador del CNI”, i ha afegit que insinuar qualsevol implicació dels serveis d’intel·ligència espanyols en els atemptats de La Rambla i Cambrils és “una infàmia”. Sanz Roldán ha justificat les visites de membres del CNI a Es Satty a la presó de Castelló per les tasques de control del jihadisme. Amb tot, ha tingut la barra de dir que en la lluita contra el terrorisme “mai es guanya una guerra sense perdre alguna batalla”.

L’exdirector del CNI ha admès que membres dels serveis d’intel·ligència espanyols van visitar Es Satty “dues vegades, o potser tres” durant la seva estada a la presó de Castelló, però ha assegurat que només ho van fer en el marc de les tasques de “prevenció” del jihadisme que el cos feia a les presons o a les mesquites. Tanmateix, no ha volgut aclarir si el CNI va continuar en contacte amb Es Satty un cop aquest ja havia sortit de la presó, precisament una de les qüestions més rellevants, i que s’hauria pogut esclarir amb la desclassificació de la informació confidencial.

Et pot interessar  El govern espanyol finalment es digna a desclassificar la documentació sobre els atemptats del 17-A

En tot cas, ha recordat que mentre es trobava a la presó, l’imam de Ripoll no només va rebre visites d’agents del CNI, sinó també “d’altres cossos” de seguretat de l’Estat. Segons Sanz Roldán, “com a mínim va rebre la visita de membres de la Guàrdia Civil“, tot i que hi podria haver hagut altres visites.

Frívola justificació del greu error de seguretat que va suposar el 17-A

Sanz Roldán ha justificat indirectament i de forma frívola els errors de seguretat que van acabar derivant en els atemptats del 17-A. Segons l’exdirector del CNI, en la “lluita de voluntats” entre els terroristes i els cossos de seguretat “en comptadíssimes ocasions, possiblement en cap, s’acaba amb tot això sense haver perdut alguna batalla”.

“La victòria real contra aquestes xacres és quan autènticament s’acaba, però no ha passat mai, ni als millors mariscals i generals, que es guanya una guerra sense haver perdut alguna batalla”, i “de la pèrdua d’una batalla és d’on hem de treure la força moral perquè no torni a passar”.

En aquest marc, ha apuntat que no sap exactament “les coses que es podrien haver fet i no es van fer o no es van intuir, o en les quals la voluntat del contrari va estar amb més disposició per cometre les seves accions que la voluntat del que volia deslliurar-les”, però ha afirmat que després del 17-A, i fruit de l’anàlisi del que va fallar “es va iniciar una fase nova de la lluita contra el terrorisme”. Amb tot, però, Sanz Roldán sí que ha insistit que vincular els atemptats del 17-A amb el CNI és una “infàmia”

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut