La Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya ha obert aquest divendres les portes de la seva 28a edició, que fins diumenge reuneix 37 productors d’oli i que enguany amplia la seva superfície firal fins als 5.800 metres quadrats. El certamen coincideix amb el final d’una campanya novament complicada per al sector, que per tercer any consecutiu ha vist com la producció cau fins al 40% respecte d’un any “normal”, ha explicat el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau. Tot i així, la qualitat es manté i els elaboradors preveuen mantenir la demanda. La directora general de Comerç, Marta Angerri, ha inaugurat la fira i ha dit que posa al mapa “l’ànima i l’amor” dels productors del sector.
Marta Angerri ha remarcat “l’esforç” que fan els productors del país per treure al mercat productes de primera qualitat, però ha assenyalat que aquest esforç també s’ha de mantenir en el moment de comercialitzar aquests productes perquè la ciutadania els valori.
Durant la inauguració, la fira també ha atorgat el Premi Cultura de l’Oli 2025 al cuiner i divulgador Pep Nogué per la seva defensa de l’oli d’oliva verge extra i la recerca de les arrels gastronòmiques del país. En la seva intervenció, Nogué ha dit que fer política i país comença a la taula consumint els productes de proximitat. “Cada dia fem política quan anem a comprar, decidim si posem un oli refinat de llavors de 2.000 quilòmetres” en comptes d’un oli d’oliva verge extra fet a Catalunya, ha expressat.
Poca producció, però de qualitat
Per tercer any consecutiu, la producció d’oliva a Ponent s’ha situat al voltant del 40% de mitjana respecte d’un any “normal” pels efectes persistents de la sequera, segons ha indicat el president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, Enric Dalmau, que ha afegit que els productors que n’han sortit més mal parats han estat els de les zones de secà, mentre que a les zones de reg la campanya ha anat “bé”.
Tot i això, Dalmau ha remarcat que l’oli és de “moltíssima qualitat” i això fa que la demanda es mantingui ja que el consumidor “valora el producte”. “És un aliment amb moltes propietats i això és un plus que té sobre qualsevol altre tipus d’oli. Senzillament, és el més car però és el millor”, ha valorat.
En el mateix sentit s’ha expressat el director comercial de la Cooperativa de Juncosa, Pep Arturo, que ha dit que tot i la poca producció, la qualitat de l’oli “continua sent excel·lent” i això els fa ser optimistes. També ha destacat la importància de participar a la fira borgenca per promocionar el seu producte i donar-se a conèixer a nous compradors.
Des de l’any passat, la fira està oberta a altres varietats i territoris, tot i que l’arbequina continua sent la que més pes té. Enguany hi participen per primera vegada vuit productors del Pallars de la mà de l’associació de productors d’aquesta zona. El seu president, Oriol Sullà, ha explicat que volen donar a conèixer les més de 30 varietats autòctones d’oli del Pallars, les quals es caracteritzen per ser “molt potents” i amb molts antioxidants. “Són olis amargs, picants i tenen molt caràcter”, ha indicat.
En total, a la fira hi participen 37 productors i elaboradors d’oli d’oliva verge extra. A banda d’això, el programa firal també inclou tasts, jornades tècniques i demostracions gastronòmiques de la mà de cuiners destacats.