Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Comença el compte enrere cap a unes noves eleccions que Sánchez anhela

El PSOE vol negociar "sense pressa", ja que vol dissimular el seu interès per a una nova convocatòria electoral

|

- Publicitat -

Passa el mort als partits perifèrics i els hi diu que han de descansar i digerir els resultats del 23-J

Publicitat

“Poc a poc” i “després de l’estiu”. Són les paraules més repetides aquesta setmana al Parlament. Els partits catalans no intensificaran fins al setembre les negociacions per abordar una possible investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. O, com a molt d’hora, a finals d’agost. Els diputats i diputades van marxar del ple de dijous acomiadant-se els uns de les altres. A tot estirar, s’emplaçaven a respondre “alguns missatges, però pocs”. De fet, el PSOE apunta que vol negociar “sense pressa”, i constata que els partits han de descansar i “digerir” els resultats del 23-J. L’únic compromís ineludible és la constitució de les Corts espanyoles, el 17 d’agost, dia que també es defineixen la Mesa del Congrés i els grups de la cambra baixa.

El PSOE dona per fet que presidirà la mesa del Congrés

Al Parlament, els representants polítics constataven dijous al vespre la necessitat de descansar i desconnectar les properes setmanes. Les úniques converses que hi haurà giraran entorn de la constitució de la Mesa del Congrés i dels grups de la cambra baixa espanyola, el dia 17.

ERC designa el seu equip negociador, però el PSOE evitarà negociar de veritat

De fet, ERC ha reservat els seus líders a Madrid la propera legislatura per pilotar aquestes negociacions de caràcter més “operatiu”. Així, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, junt amb la senadora Sara Bailac, són l’equip designat per liderar les converses amb el PSOE -sobretot-, de cara a la jornada del 17 d’agost.

Es tracta de la negociació de contingut més “orgànic”. Pel que fa a les converses més polítiques i estratègiques, ERC no s’hi abocarà fins a finals d’agost o ja al setembre. En aquesta segona fase de negociacions els republicans volen intensificar els contactes amb Junts per sincronitzar la “força” dels 14 diputats i diputades que sumen entre els dos partits (7 i 7).

El PSOE no negociarà amb Junts de veritat

Per la seva banda, Junts, conscient del seu nou paper decisiu, no vol córrer cap pressa. “Tancat per vacances”, ironitzen veus de dins la formació. Fins al setembre no esperen res rellevant. El primer que volen fer és obrir una ronda amb partits i entitats independentistes, per intentar pactar uns “punts comuns”, malgrat que recelen d’ERC. I després es plantegen una negociació per separat, de cada partit, amb el govern espanyol.

Permetre el Grup Parlamentari a Junts i ERC no té cap importància

El fet que el 17 d’agost el PSOE els facilités el grup propi al Congrés podria millorar el clima, però ho veuen “anecdòtic” en qualsevol cas. “Ens interessa el plat fort i no l’entrant”, insisteixen les fonts consultades.

Des del primer moment Junts ha assegurat que “la pilota està a la teulada de Pedro Sánchez”. La formació de Laura Borràs i Jordi Turull no es mou de les seves condicions, explicitades durant la campanya i durant els dies posteriors: referèndum i amnistia. Ara per ara, la cúpula està cohesionada al voltant d’aquestes peticions i no hi ha veus discordants, malgrat que l’exconseller Jaume Giró va expressar preocupació pels mals resultats durant la reunió de l’executiva de dilluns passat.

Puigdemont “hi serà” i manarà

A diferència d’ERC, Junts encara no ha fet públic el seu equip negociador, però fonts del partit deixen clar que l’expresident Carles Puigdemont “hi serà”, en les negociacions, amb un paper més o menys actiu des de l’exili. Un paper que tenen intenció de portar “amb la màxima discreció i paciència”, assenyalen des de la seva oficina. Si bé estan “a l’espera” d’acabar de definir aquesta participació, subratllen que “és el president legítim del país i aquest fet no el podem oblidar”.

Altres fonts indiquen que volen negociar de tu a tu amb el PSOE, que és qui té la paella pel mànec. “Ens posarem al telèfon si ens truca Jaume Asens, pot ser facilitador, però Sumar no té la presidència del govern”, argumenten des de Junts.

 

El PSOE no té pressa, vol noves eleccions i està jugant amb les ganes dels partits perifèrics

 

Fonts del PSOE defensen que cal negociar “sense pressa”, amb “prudència” i “discreció”. “Deixarem que les coses segueixin el seu curs”, expliquen. Segons els socialistes, cal que els partits “digereixin” els resultats, agafin perspectiva de cara a la negociació i descansin. “La gent necessita anar-se’n uns dies”, afirmen.

 

“Parlarem amb calma amb els grups”, “sense ansietat”, i diuen que deixaran que passin dates assenyalades en el calendari, com la de la constitució de les Corts del 17 d’agost. Fins aleshores, els membres del govern espanyol mantindran una agenda amb perfil baix. El president, Pedro Sánchez, no farà la tradicional roda de premsa de balanç de curs i el Consell de Ministres no es tornarà a reunir fins al 22 d’agost.

 

El PP insisteix en la investidura de Feijóo amb desesperació

 

Des del PP insisteixen que és el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, qui s’ha de sotmetre a la investidura encara que no té prou suports. Emplacen el PSOE a facilitar-ho i esperen que Feijóo i Sánchez conversin la setmana que ve, un cop s’hagi acabat el recompte del vot CERA. “Esperem que el líder del segon partit atengui la trucada de qui ha guanyat les eleccions”, va dir dimecres la número dos dels populars, Cuca Gamarra, en declaracions al Congrés.

 

En aquest sentit, el PP no descarta anar a la investidura encara que sigui fallida si el rei Felip VI proposa a Feijóo després de la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, que previsiblement serà a principis de setembre, un parell de setmanes després de la constitució de les Corts.

 

“Qui proposa candidat és el rei, serà ell qui tingui aquesta responsabilitat”, va afirmar Gamarra, que va remarcar que Feijóo no ho defuig perquè com a líder de la primera força el 23-J vol garantir un govern amb “estabilitat i moderació”. El PP ha insistit reiteradament aquesta setmana que són els “guanyadors” i han alertat contra la negociació amb Junts.

 

El PSOE veu a Feijóo “tocat de mort” i per aquest motiu anirem a eleccions

 

Els socialistes descarten entrar a negociar amb el PP una abstenció per facilitar la seva investidura i creuen que Feijóo està “tocat de mort”. Fonts del PSOE consideren que està “tractant d’aparentar que té possibilitats” de ser investit “per no precipitar la seva caiguda brusca”. “És postureig per retardar aparèixer com a perdedor”, afirmen.

 

Els socialistes treballaran en la investidura de Sánchez “amb independència” del que faci Feijóo i han vaticinat que el líder del PP preferirà no sotmetre’s a una investidura fallida. També creuen que un cop passi la investidura hi haurà una crisi interna al PP.

 

El PSOE parla clar: ni referèndum ni amnistia, ni rodalies ni acabar amb l’espoli fiscal

 

Des del PSOE insisteixen que no acceptaran ni el referèndum ni l’amnistia, però entenen que JxCat d’entrada ha de fer plantejaments de màxims. “Cal deixar-los digerir i ajudar-los a prendre decisions”, han dit. Un dels elements que el PSOE estaria disposat a cedir com a punt de partida és prestar-los diputats perquè tant Junts com ERC tinguin grup propi al Congrés.

 

En aquest sentit, la composició de la Mesa del Congrés ja donarà pistes sobre les possibles aliances a la cambra. Segons fonts del PSOE, la presidència de la Mesa seria per als socialistes. L’òrgan que regeix la cambra baixa s’establirà el 17 d’agost, junt amb la constitució de les Corts espanyoles.

 

El paper d’estrassa de Sumar

 

Els socialistes també remarquen que Jaume Asens no parla amb Carles Puigdemont en nom del govern espanyol. “No té res a veure amb el PSOE”, afirmen, i expliquen que malgrat que Sumar pugui tenir un paper en la negociació, no s’encarregarà en solitari de cap part. També remarquen la bona sintonia entre Sánchez i Yolanda Díaz, entre els quals hi haurà “coordinació”.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut