El pessebre de Barcelona torna a la plaça Sant Jaume. I ho fa amb un format nou: serà completament digital i consistirà en un mapping interactiu que es projectarà a la façana de l’Ajuntament. El 2021 el pessebre va repartir-se arreu de la ciutat.
Segons han explicat el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, i Neith Sentis, de l’estudi Onionlab -que ha desenvolupat la proposta-, els ciutadans podran interactuar amb els continguts projectats a la façana a través dels seus telèfons mòbils.
Es podrà veure a partir d’aquest divendres i fins al 5 de gener. El projecte conté quatre escenes i s’anirà entrant i sortint a cadascun dels diferents ‘universos’: la ciutat de Nadal, les figures del pessebre, la gastronomia nadalenca i una darrera que serà el Tió o els Reis d’Orient, segons les dates.
Ús del QR
Qui vulgui manipular el mapping, podrà fer-ho escanejant un QR que redirigirà a una webapp des d’on podran triar accions com posar el seu nom als personatges del pessebre i conèixer el seu paper, donar menjar al Tió o escriure la carta als Reis.
Els participants no podran posar-hi qualsevol paraula sinó que haurà de ser un nom reconegut en un llistat de l’INE per evitar així que puguin lluir a la façana de l’Ajuntament missatges “malsonants”.
Projecció i horaris
La representació de les diferents tradicions es presentarà en 4 escenes a les diferents zones de projecció, de manera que s’anirà entrant i sortint a cada un d’aquests universos. Aquestes escenes de 10 minuts s’activaran una darrera de l’altra i es repetiran en bucle durant tot l’horari de projecció: de 17:30 h fins a les 22.00 o 23.00 h segons el dia (més detall al web de Nadal).
Totes les escenes es repetiran cada dia a excepció de l’escena del Tió de Nadal que se substituirà per l’escena dels Reis Mags d’Orient del 26 de desembre al 5 de gener.
Torna la festa de Cap d’Any
Després de dos anys condicionats per la pandèmia, la ciutat tornarà a acomiadar l’any amb una gran festa a l’Avinguda Maria Cristina organitzada per l’Ajuntament. El disseny, la producció i la realització de la festa de Cap d’Any s’ha encarregat a la companyia francesa Groupe F. El muntatge, dirigit per Christophe Berthonneau, és una creació original que vol celebrar l’agermanament entre els pobles, fent una crida a l’harmonia, l’entesa, i a teixir complicitats a partir de tot allò que ens uneix.
La proposta s’estructura en dues parts de 12 minuts cadascuna. D’aquesta forma, els 12 minuts previs a la mitjanit seran una evocació d’aquestes cultures originàries a través de la celebració del seu art primigeni. Cada minut estarà dedicat a una cultura diferent, simbolitzada a través de màscares que apareixeran a l’aire dibuixat pel vol de 200 drons. Una banda sonora creada expressament per Scott Gibbons acompanyarà aquesta posada en escena. Els 12 minuts posteriors a la mitjanit estaran dedicats als focs artificials que ompliran el cel de la capital catalana de llum amb la voluntat de representar la comunicació de l’home amb el cosmos.
L’arribada dels Reis d’Orient
La Cavalcada també tornarà en tota la seva esplendor després de dos anys de restriccions i enguany estrenarà sis carrosses. N’hi haurà una de nova per a cada rei, totes de doble alçada. I tres més, cadascuna de 20 metres de llargada, destinades a l’Estel, les Joguines i les Instruccions per Somiar. Aquestes carrosses, plenes de ginys i originalitat, recorreran els carrers de la ciutat equipada amb tecnologies d’última generació.
Els Reis d’Orient arribaran a Barcelona el dia 5 de gener a les 16 h a bord del Pailebot Santa Eulàlia, que els aproparà fins al Portal de la Pau. Com ja es va explicar, a causa de les obres a la Via Laietana, el recorregut serà diferent i no passarà com és habitual pel centre de Barcelona. L’itinerari recorrerà el passeig de Colom, seguirà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i carrer d’Urgell, girarà pel carrer de Sepúlveda fins a arribar a l’avinguda Reina Maria Cristina i finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc. També tornaran els caramels, amb set tones, i en total hi haurà un miler de participants.
Enguany l’arribada dels Reis comptarà amb més de 1.000 participants i la implicació de més d’una vintena d’entitats i dotze companyies professionals. Com en els anys anteriors, la Cavalcada serà especialment inclusiva, amb la participació d’entitats amb persones amb diversitat funcional i la introducció de llengua de signes dins de les coreografies de l’espectacle.