L’alcalde de la capital de Catalunya, Jaume Collboni, continua despersonalitzant la ciutat i arrencant-li tots els trets catalanistes. Després de la polèmica desfilada de Louis Vuitton al Park Güell, l’exhibició de cotxes de la F1 al centre de la ciutat, i d’haver atorgat la Medalla d’Or al catalanòfob Grupo Planeta, aquesta setmana el batlle socialista ha donat el tret de sortida a la reunió anual de directors de l’Institut Cervantes, que la ciutat acull per primer cop i que s’allargarà fins dijous. Per si això no fos prou, ha anunciat que Barcelona serà la seu el 2025 de la trobada de la xarxa de ciutats cervantines.
En una roda de premsa celebrada aquest dilluns, Collboni ha dit en roda de premsa que la trobada permet a la ciutat consolidar-se com a “capital editorial” iberoamericana i “cultural” d’Espanya i europea, fet que confirma una vegada més els anhels del PSC actual per arraconar i invisibilitzar del tot la llengua catalana, que és la llengua pròpia de Catalunya. De fet, aquesta reunió anual dels directors de l’Institut Cervantes s’encarrega, precisament, de la difusió i promoció del castellà, les cultures hispàniques i les llengües cooficials d’Espanya. En aquesta línia, la trobada congregarà més de 80 responsables de l’Institut Cervantes, entre l’equip directiu a Espanya i el provinent centres a l’exterior.
La proposta de fer-se a la capital catalana ha sortit del mateix Institut Cervantes. El seu director ha explicat que li semblava “estrany” que mai s’hagués fet la reunió anual a Barcelona o Catalunya, i que arran d’això va “contactar” amb l’Ajuntament de Barcelona per fer-ho així. Tant ell com Collboni han celebrat el “retrobament” de la ciutat amb l’Institut Cervantes: “Esperem que sigui tot un èxit i que puguem continuar col·laborant durant molts anys”, ha afirmat l’alcalde.
La reunió anual arriba després de la firma d’un acord de col·laboració entre les dues institucions, que consisteix a desenvolupar activitats i projectes conjunts per a “mostrar la riquesa i diversitat cultural de Barcelona” a les seus i centres de l’institut Cervantes a l’exterior, a banda que la ciutat comtal sigui la seu de la reunió anual. Collboni ha aprofitat l’ocasió per anunciar que s’instaurarà una beca de 6.000 euros per a la recerca universitària relacionada amb Cervantes, Barcelona i Catalunya.