El Consell d’Europa ha tornat a criticar la justícia espanyola. En un informe, ha assenyalat els problemes “d’eficiència” en la resolució de casos al Tribunal Suprem i ha constatat que hi ha més casos que arriben a l’alta instància judicial de l’Estat dels que es resolen. A més, els procediments triguen més a ser conclosos que en la mitjana dels països que formen part de l’organisme.
Mentre que la mitjana del Consell d’Europa situa en 172 dies el temps per resoldre casos civils, el TS en triga 888. I no és a causa d’una manca de recursos, ja que l’Estat destina un 0,37% del PIB al sistema judicial, és a dir, set dècimes per sobre de la mitjana dels països que formen part del Consell d’Europa. Això es tradueix en una despesa de 87,9 euros per habitant, més de 20 euros per sobre de la mitjana. A més, malgrat tenir menys jutges i fiscals, a l’Estat cobren més que en la mitjana dels països que formen part de l’organisme.
Així doncs, Europa torna a fer públiques les deficiències sistèmiques al poder judicial espanyol. Probablement, unes dades que faran enrabiar el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del TS, Carlos Lesmes. El juny, Lesmes intentava treure ferro a les dures crítiques de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, i replicava que la judicatura espanyola és “absolutament independent”.