La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha donat un bon clatellot a les autoritats espanyoles en la seva última memòria d’activitat, que correspon a l’any 2022. En aquest document, la comissària urgeix les autoritats espanyoles a solucionar els problemes “de llarga durada” que acusa l’Estat espanyol en matèria d’habitatge. Entre els problemes que enumera la comissària, s’hi troben “l’estoc baix” en habitatge social, els costos “elevats” del lloguer o la compra, els “desnonaments forçats” o els nivells “creixents” de persones sense llar.
Davant els nombrosos problemes que l’Estat espanyol acumula en matèria d’habitatge, la comissària Mijatovic també insta les autoritats espanyoles en l’informe a “reforçar” l’accés universal a la sanitat pública, després d’haver constatat “diferències” notables entre comunitats autònomes en la provisió d’atenció primària i d’especialistes.
D’altra banda, l’informe també fa un apunt sobre la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana del 2015, la Llei Mordassa. D’aquesta, considera que ha de ser “plenament alineada” amb els “estàndards europeus i internacionals dels drets humans”. En aquesta línia destaca que totes les denúncies sobre abús policial han de ser investigades i s’han de fer “plenament accessibles” per a la revisió judicial. En aquest sentit, també recomana reforçar el marc general de rendició de comptes dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, així com assegurar un control adequat de l’ús dels poders coercitius i de la imposició de sancions.
En últim lloc, la comissària subratlla que l’accés als drets i a la protecció de molts refugiats i cercadors d’asil varia “significativament” al llarg del país i continua essent “un repte”. Així, Mijatovic conclou que no hi ha un accés “genuí i efectiu” a l’asil a la frontera entre Nador, al Marroc, i Melilla, i urgeix les autoritats a fer front a la situació de manera “comprensiva” per assegurar-se que aquells necessitats de protecció poden accedir al territori “de manera legal i segura”.