Ni Espanya, ni França els hi preocupa Catalunya
Més de mig miler de persones s’han concentrat aquest diumenge sobre el pont del Riu Major a Albanyà (Alt Empordà) per reclamar al govern francès que reobri la circulació entre països, tancada ara per evitar la immigració il·legal i per alerta antiterrorista. A l’acte hi han assistit veïns, alcaldes i altres personalitats de pobles transfronterers de l’Alt Empordà i el Vallespir. Asseguren que el tancament dels passos és un “escàndol” i alerten que està perjudicant “greument” la vida social i econòmica d’aquests municipis. Des del Ministeri de l’Interior es va assenyalar que seria a partir del 30 d’abril quan es reobriria, però el Govern assegura que “serà abans”, segons les informacions que tenen de l’estat francès.
Continua el malestar dels veïns dels pobles transfronterers de l’Alt Empordà i el Vallespir. Si fa unes setmanes l’hostaleria de la zona ja es va queixar pel tancament de la frontera, aquest diumenge han estat els veïns que han sortit per demanar que s’aixequin les restriccions. Uns ciutadans que han comptat amb el suport dels alcaldes de la zona que, asseguren, la decisió del govern d’Emanuel Macron està “fent molt mal” tant des d’un punt de vista social com econòmic.
I és que l’Elisi manté tancats els passos entre Espanya i França per evitar la immigració il·legal i per l’alerta antiterrorista, uns arguments que no convencen els batlles dels pobles afectats. En aquest sentit, l’alcaldessa d’Els Banys d’Arles, Maria Costa, considera que és “un escàndol” que l’executiu gal mantingui aquesta mesura i demana que es tingui en compte les necessitats dels ciutadans de la zona.
Costa veu en el tancament de la frontera “una penyora que França fa pagar a Espanya” i recorda que es tracta “d’un lloc de pas”. “No té res a veure amb el terrorisme, ni amb la immigració ni la pandèmia ni els narcotraficants. Tots sabem per on es pot passar a través del riu Muga”, assenyala.
La seva homòloga a l’altra banda de la frontera, l’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, recorda que més enllà d’una afectació econòmica “evident” el tancament “complica la vida als ciutadans”. Bosch explica que molts veïns de Costoja – primer poble de la banda francesa – baixen habitualment a buscar serveis bàsics a Maçanet i ara no ho poden fer.
Una de les situacions més paradoxals l’ha viscut l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, que ha hagut de fer una volta de més d’una hora per poder anar al lloc on es feia la protesta, que es troba dins del terme municipal de la localitat de la que és alcalde. “És una situació de vergonya”, ha assenyalat en els parlaments.
Una frontera que està bloquejada amb blocs de formigó que impedeixen la circulació just abans de l’entrada en territori francès, a tocar de Costoja. Una situació que els batlles consideren “inadmissible i lamentable”.
Obrir abans del 30 d’abril
Fins a dia d’avui l’única data que s’ha fixat per a la reobertura dels passos fronterers és la del 30 d’abril, segons va comunicar el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska. Des de la Generalitat, però, asseguren que es produirà abans malgrat que oficialment l’estat francès no s’ha pronunciat.
El delegat de la Generalitat a la Catalunya del Nord, Josep Puigbert, ha assenyalat que tenen informacions que confirmen que en les properes setmanes França aixecarà les restriccions. Tot plegat, després de la carta que va fer arribar Puigbert al primer ministre francès, Jean Castex.