Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Cinc vídeos per celebrar el dia de la filosofia

|

- Publicitat -

Avui és el dia de la filosofia. Per aquest motiu compartim amb vosaltres cinc vídeos que podeu trobar a Youtube i que ajuden a poder entendre millor el nostre temps. Però en dir-se La República la capçalera, us proposem un viatge. De l’origen a l’acció. Així hem volgut començar amb un vídeo de l’estrella de la filosofia espanyola; Ernesto Castro, preguntant-se pel significat mateix de la filosofia per seguir amb una conferència a l’Ateneu de Barcelona sobre Marx, Nietzsche i Freud. El nostre viatge llavors aterra amb el famós debat de 1971 entre Noam Chomsky i Michel Foucault al voltant de la naturalesa humana. D’aquesta manera, el següent pas seria explorar les possibilitats de la revolta amb Judit Butler, per introduir la qüestió de gènere. Per acabar, amb una de les grans preocupacions del pensament dels nostres temps, la relació entre la qüestió femenina i l’espai públic.

Publicitat

Ernesto Castro és un dels majors exponents de què les noves tecnologies no són enemigues de la voluntat de qüestionar-se la nostra realitat. Les seves classes gravades són un exemple del fet que la complexitat de les idees no està renyida amb la voluntat de divulgació. En aquest cas, es pregunta; per què serveix la filosofia?

L’Ateneu de Barcelona és una de les institucions que han servit més a la causa del pensament. La seva secció de filosofia va organitzar aquest debat, que us recomanem vivament amb Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia (URL); Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica (UB); Eloy Fernández Porta, professor d’Art Contemporani (UPF). Marx, Nietzsche i Freud feren tremolar el pensament occidental, per això ho compartim amb vosaltres.

Qüestionar-se a un mateix, fins a les mateixes arrels de la seva natura és un exercici important. D’aquesta manera, les polèmiques filosòfiques del segle XX, transformaren la visió que tenim actualment del món. Per això compartim amb vosaltres el debat que tingueren Micheal Focault i Noam Chomsky el 1971.

Repensar el món des d’una perspectiva diferent Judit Butler és presentada per Marina Garcés, en una conferència al CCCB. Partint de la premissa que la interdependència és una condició inherent als éssers humans. Butler reflexiona sobre la necessitat de situar la no-violència al centre de l’ètica i la política.

Els últims anys ha tingut un gran apogeu la literatura feminista. Com és normal, s’ha de corregir l’opressió que l’home ha aplicat sobre la dona en forma de patriarcat. Per aquest motiu trobem adequat compartir un vídeo que mostra la violència que s’exerceix sobre les dones en l’espai públic. Un document fruit de la bona feina que fa el CCCB en pros de pensament dins el programa Sóc càmera.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí