Aquest cap de setmana els serveis meteorològics han anunciat tempestes al Principat i el Circuit (un dels principals esdeveniments del col·letiu LGTB al sud d’Europa que es celebra a Barcelona) tot just ha acabat. Un bon moment per a recomanar obres de teatre, pel·lícules o llibres que versen sobre aquesta temàtica.
Poc a poc, les històries d’amor al cine, TV o a la literatura són més diverses i plurals. De fet, el sector de les arts escèniques i literàries sempre ha estat més avançat en aquest aspecte. Les històries d’amor entre dones o entre homes són una constant en la nostra cultura, per això avui us n’oferim cinc.
El futbol és així (de gai), 2018
El musical, dirigit per Xavi Morató, explica l’aventura amorosa de dos jugadors de futbol. A través de divertides i surrealistes cançons se’ns expliquen els afers interns del Mercuri Futbol Club. De l’obra s’ha de destacar el seu humor surrealista, que es pot apreciar en personatges secundaris com l’entrenador, l’Emili o el xeic de l’epíleg. L’obra enganxa des del principi a l’espectador amb els seus gags, marca de la casa, com ja es va poder apreciar amb el musical de la mateixa companyia estrenat l’any passat; Generació de merda.
Teatre Gaudí (c/ Sant Antoni Maria Claret, 120)
De dijous a dissabte 21:00h. Diumenge 18:00h
Preu: 24€ (Venda anticipada: 18€)
La gata sobre la teulada de zinc, 1958
Dirigida per Richard Brooks i basada en l’obra de teatre de Tennesse Williams amb Elisabeth Taylor i Paul Newman. Se’ns explica la falsa història d’amor del matrimoni format pels dos protagonistes, en la celebració d’una efemèride familiar a la finca del patriarca. En el context del sud dels Estats Units dels anys cinquanta, la hipocresia familiar anirà deixant pas a l’obscenitat dels seus sentiments, a mesura que el film avança. Així descobrirem la verdadera història del protagonista amb el seu millor amic.
Disponible en DVD
Room in Rome, 2010
Pel·lícula dirigida per Julio Medem que narra la nit i el matí compartit per dues desconegudes en una habitació d’hotel a Roma. Els personatges interpretats per Elena Anaya i Natasha Yarovenko descobreixen l’amor mutu després d’explicar-se la seva vida en una nit que mai podran oblidar. A Roma, les dues dones descobriran en l’altra un amor verdader i pur.
Disponible a Filmin
Confesions d’una màscara, 1949
Yukio Mishima és un dels escriptors japonesos més importants. Un autor, excel·lent i inquietant, que en aquesta novel·la retrata el descobriment de la seva pròpia homosexualitat en l’ambient de postguerra japonès. Però també la fascinació per l’amor a la pàtria i la voluntat de lluitar per aquesta. Un autor i una novel·la que no deixen indiferent.
Disponible a llibreries i biblioteques públiques
Última carta de amor de Carolina von Günderrode a Bettina Brentano, 1987
La poeta alemanya del romanticisme, inspira a Javier García Sánchez a la redacció d’aquesta novel·la epistolar entre dues dones prussianes de finals del segle XVIII. Els personatges són reals, però la carta habitaria el se non è vero, è ben trovato. En la seva lectura assistirem a una passional i trencadora relació d’amor, en un moment del nostre passat on els sentiments descrits eren inconfessables.
Disponible a llibreries i biblioteques publiques