Cervera ha tronat a invocar aquest dissabte a la nit el Mascle Cabró en un Aquelarre atípic que s’ha celebrat en format reduït, en un únic escenari i amb aforament limitat. Ha estat després de dos anys, ja que l’edició de l’any passat es va haver de suspendre degut a les restriccions derivades de la pandèmia. L’espectacle central ha volgut tornar als orígens de la festa fent que les mateixes associacions organitzadores hagin estat les encarregades d’invocar el Mascle Cabró. Un Mascle Cabró que, com a novetats, ha estrenat màscara i també ha canviat l’emblemàtica escorreguda d’escuma per confeti. Unes 320 persones han pogut seguir en directe l’espectacle central, que ha comptat amb la participació d’una vuitantena de persones.
La capital de la Segarra ha celebrat l’Aquelarre amb un format pràcticament nou, adaptat a la pandèmia. Ha estat un format reduït, que s’ha fet en un únic espai, la plaça de Cal Racó, amb aforament limitat. De fet, des de l’organització han explicat que el gran repte d’enguany ha estat adaptar la festa a la pandèmia i al pressupost, que ha estat inferior al d’altres edicions.
Tot i això, la regidora d’Aquelarre de la Paeria de Cervera, Mireia Brandon, ha indicat que enguany no es volia deixar passar l’oportunitat de celebrar la festa més emblemàtica de la ciutat. “Teníem claríssim que aquest any, fos com fos, havíem de recuperar aquest esperit d’Aquelarre. Això ha implicat haver de reinventar-nos i fer un format gairebé nou “, ha assenyalat.
Aprofitant aquest format reduït, la festa ha volgut tornar als seus orígens i celebrar un ritual d’invocació com el que es feia als inicis de la festa, segons ha explicat David Mora, membre de l’associació GREP Teatre, encarregada de realitzar l’espectacle central. Així, després del Ball de la Polla inicial, les mateixes associacions organitzadores han anat sortint, una per una, d’una gran boca d’un dimoni i amb les seves actuacions han invocat el Mascle Cabró. Aquest primer acte de l’espectacle ha donat pas al concert del grup el Diluvi. Posteriorment, a la mitjanit ha arribat el moment més esperat de la nit: l’aparició i escorreguda del Mascle Cabró, que enguany ha canviat l’escuma per confeti. “Hem substituït l’escuma ja que amb el format d’enguany no podíem mullar la gent”, ha argumentat Mora. Els Diables de Cervera Carranquers han posat el colofó a la festa amb la Foqueral.
El Mascle Cabró estrena màscara
Una de les novetats d’aquest Aquelarre 2021 és que el seu personatge més icònic, el Mascle Cabró, ha estrenat màscara. És obra de l’artista segarrenc Xavi Badia, que l’ha confeccionat al seu taller, La Gàrgola. La Màscara ha estat realitzada amb làtex i espuma freda d’alta densitat i s’ha reforçat amb fibra sintètica per a les banyes i la part posterior. El disseny i modelat realça els volums de la cara d’un boc i, a més, el contrast de tonalitats permet distingir els volums des de l’escenari. L’anterior màscara, creada pel mateix Badia el 2016, s’ha substituït degut al seu mal estat i a la dificultat per restaurar-la.
Així mateix, la versió infantil de la festa, l’Aquelarret, també ha renovat el capgròs del Cabronet. Ha estat elaborat amb cartró pedra per l’artista solsoní Pau Reig i s’ha adaptat a la mida dels infants.
Activitats de divendres a diumenge
Com és habitual, l’Aquelarre s’ha celebrat l’últim cap de setmana d’agost. La festa va començar divendres amb una xerrada i projecció de l’espectacle del 2019 de Band Tokades, el Ball de bèsties de foc els Diables de Cervera Carranquers i el concert de Jazzwoman. Dissabte s’han celebrat els actes principals de la festa, amb l’Aquelarret a la tarda i l’espectacle central a la nit. La jornada de diumenge arrencarà al migdia amb la presentació i narració del conte ‘Les Bruxies d’Arlet’, a càrrec de l’escriptora Bel Olid. La darrera activitat serà a partir de les 21:30 hores amb la sessió de cinema a la boira que comptarà amb una ponència de Bel Olid i la projecció de la pel·lícula ‘Tomboy’, de la directora Celine Sciamma.