Centenars de treballadors de les presons catalanes s’han manifestat aquest divendres al matí a Barcelona per reclamar més seguretat als centres penitenciaris. Els manifestants, convocats per les plataformes Marea Blava i Samarretes Negres i els sindicats ACAIP i CSIF, s’han trobat a les 11 del matí davant de l’antiga presó Model de la capital catalana i s’han dirigit a la plaça Sant Jaume. Durant la marxa han criticat l’acord laboral signat pel Departament de Justícia i els sindicats UGT, CCOO, Intersindical i IAC-CATAC, i han tornat a demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric (Tarragonès) a mans d’un reclús.
La mobilització ha estat la més gran feta fins ara en un únic punt des de la mort de la treballadora el 13 de març passat. Hi han acudit treballadors de totes les presons catalanes. Segons la Guàrdia Urbana hi havia uns 400 manifestants, mentre que els sindicats han elevat la xifra fins als 800 o 1.200. Els organitzadors s’han mostrat satisfets del poder de convocatòria, tenint en compte que només hi han pogut participar els que no treballaven.
La manifestació ha passat per l’eix verd del carrer Rocafort, ha seguit per la Gran Via fins a la plaça Universitat i, passant pel carrer Pelai, les places de Catalunya i Urquinaona i la Via Laietana, ha acabat a la plaça Sant Jaume. Els manifestants portaven diverses samarretes, pancartes i cartells condemnant la mort de la Núria, i han encès petards i pots de fum de diversos colors. Com en les últimes mobilitzacions, s’han sentit nombrosos crits, càntics i insults contra la Conselleria i els sindicats signants de l’acord, demanant dimissions i rebutjant el pacte laboral.
Durant el llarg trajecte, d’uns 3 quilòmetres, han fet diverses parades. A la plaça Catalunya s’han assegut a terra i han fet parlaments en anglès per als nombrosos turistes que hi havia a la zona. També s’han aturat davant la seu de CCOO, a la Via Laietana, sindicat al qual han criticat per signar el pacte i han tirat ous contra la façana, protegida pels Mossos d’Esquadra antiavalots.
Finalment, davant del Palau de la Generalitat han posat totes les pancartes a terra i hi han tirat flors blanques a sobre en senyal de condol pel crim que va posar fi a la vida de la cuinera de Mas d’Enric. A més, han escoltat tots junts i en silenci ‘El cant dels ocells’ de Pau Casals.
Alberto Gómez, de CSIF, ha demanat que ERC no torni a gestionar la Conselleria de Justícia a partir del proper govern, i a la resta de partits que poden governar els ha reclamat un canvi en la política penitenciària, tenint en compte el perfil dels presos que hi ha els últims anys. Segons ell, els actuals reclusos tenen certa sensació “d’impunitat”, i per això ha reclamat tenir més instruments per aplicar amb fermesa el reglament penitenciari, com els aerosols.
Francesc López, d’ACAIP, també ha demanat als ciutadans que el proper diumenge tinguin en compte que ERC ha dirigit les presons catalanes en els últims anys. Ha tornat a recordar que no volen més diners, com han aconseguit els sindicats signants, sinó més seguretat, i que volen tornar “vius” a casa després de treballar.
Pablo Martínez, nebot de la treballadora morta, ha tornat a demanar responsabilitats polítiques per la mort de la seva tieta.