Centenars de persones s’han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de Barcelona per reivindicar els drets de les dones i contra les violències masclistes. Ho han fet coincidint, aquest 25 de novembre, amb el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La marxa ha començat al capdamunt del passeig de Gràcia, a la cruïlla amb l’avinguda Diagonal, i ha avançat fins a la Gran Via i cap a la plaça de la Universitat en un ambient festiu en què s’han sentit lemes com ‘Crido pels milers que han callat’ i ‘Si ens toquen a una ens toquen a totes’. A banda de ser un clam feminista, també s’hi han vist banderes de Palestina en solidaritat amb el poble de Gaza.
Moret demana canvis estructurals per “desarticular el masclisme i el patriarcat”. La presidenta de la Diputació de Barcelona carrega contra els discursos “que neguen i justifiquen les violències”
La presidenta de la Diputació de Barcelona i vice-primera secretària d’Organització del PSC, Lluïsa Moret, ha demanat “canvis estructurals que puguin desarticular el masclisme i el patriarcat”. Ho ha reclamat en declaracions a la premsa a l’inici de la manifestació del 25 de novembre a Barcelona contra les violències masclistes. Moret ha exigit “tolerància zero” amb els missatges “populistes que neguen i justifiquen les violències” i ha mostrat el “compromís ferm” dels socialistes amb la lluita feminista: “Som socialistes perquè som feministes i som feministes perquè som socialistes”.
La CUP demana una renda bàsica, regular els lloguers i millorar el sistema sanitari per combatre la violència masclista. Vega reclama “una agenda política que vagi realment a l’arrel del problema”
La portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Laure Vega, ha reclamat una renda bàsica universal, regular els lloguers de l’habitatge i millorar el sistema sanitari per acabar amb les esperes als hospitals com a mesures per combatre la violència masclista. “Comencem a tenir una agenda política que vagi realment a l’arrel del problema”, ha demanat aquest dissabte en declaracions a la premsa. Vega ha exigit que “les polítiques vagin més enllà” de les agressions més visibles: “La violència no és només aquella que es dóna als carrers per part de desconeguts, també és la que es dóna a porta tancada, a les fronteres, als llocs de feina i a casa nostra”.
Borràs exigeix “aïllar, denunciar i erradicar” totes les violències, també les “més invisibles i quotidianes”. La presidenta de Junts diu que tota la societat ha de treballar perquè sigui 25-N “cada dia”
La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat aquest dissabte que cal denunciar “totes les formes de violència contra les dones”, ja sigui les més “visibles”, com la violència sexual o els feminicidis; o les més “invisibles, que a vegades són més quotidianes”. En declaracions a la premsa abans de la manifestació del 25-N a Barcelona, Borràs ha dit que la societat ha de “treballar per aïllar, denunciar i erradicar totes les formes de violència més subtil, més quotidianes, i més arrelades”. “No deixarem que ens arraconin, que ens trepitgin, que hi hagi violències que no ens permetin treballar, manifestar-nos o viure amb completa llibertat”, ha insistit.
Verge: “Les violències masclistes no són una xacra, són part del sistema i hem d’atacar les seves arrels cada dia”. La consellera diu que el feminisme crida ‘S’ha acabat’ per defensar les dones que ja no tenen veu i les que tenen por.
La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ha assegurat aquest 25-N que “les violències masclistes no són una xacra” sinó part “del sistema” patriarcal, de manera que cal “atacar les seves arrels cada dia”. En declaracions a la premsa abans de la manifestació a Barcelona, Verge ha recordat el nom de les 14 dones assassinades a Catalunya aquest any i ha assegurat que el carrer crida ‘S’ha acabat’ per defensar tant les dones que ja no tenen veu com les que senten “por, vergonya o culpa”. “No és culpa vostra, estem al vostre costat”, ha afirmat la consellera, que ha demanat la implicació de tota la societat, però especialment dels homes, per aconseguir “canvis estructurals”.