Centenars de persones ja havien participat durant la primera hora de la consulta popular de Sabadell que pregunta als ciutadans si prefereixen viure en una república o una monarquia. En un ambient festiu, seguint l’exemple de les celebrades a Cerdanyola del Vallès, Vilobí d’Onyar o a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la ciutat s’ha llevat amb 25 urnes repartides pels barris que estaran obertes fins les dues del migdia. “Només s’han de tenir ganes de participar, ser major de 16 anys i voler exercir aquest dret que considerem que és fonamental, el d’opinió”, explica Isidre Soler, un dels membres de la coordinadora que ha organitzat la consulta. Soler lamenta que hagin de ser les entitats el que considera que correspondria a les institucions.
“És una consulta, no un referèndum, i no és reconeguda oficialment”, aclara Soler. “No tenim cens perquè no ens l’han facilitat ni podem demanar les dades, noms cognoms i DNI perquè la Llei de protecció dades ho impedeix”, afegeix. El que cal és dir l’edat, ja que el requisit és tenir més de 16 anys, i després s’ha d’introduir una papereta indicant si es prefereix monarquia i república. Després es segella la mà dels participants amb una data “perquè ningú tingui la temptació d’anar a més d’una urna”, explica Soler.
“Esperem la màxima participació”, explica Soler, que està segur que serà un èxit perquè explica que “Sabadell és una ciutat activa i compromesa amb la democràcia i sempre ha demostrat que participa de manera important en tot allò que pot participar”. No descarta que el “temps complicat” que viu el país fomenti la participació després del record de l’1 d’octubre del 2017, el judici posterior i les detencions de fa uns dies que van tenir lloc a Sabadell. “Això fa que la gent es sensibilitzi i s’indigni”, el que “es pot canalitzar amb les ganes de voler dir la seva”.
Malgrat la implicació de les entitats Soler reconeix que “ha estat una setmana complicada” per la “notícia falsa” que l’Ajuntament de Sabadell “es va treure de la màniga”, ha denunciat. El consistori va indicar que la Junta electoral de zona havia prohibit la consulta però el dia després el TSJC va replicar que el que hi havia hagut era una “consulta interna” del secretari de l’Ajuntament respecte la cessió d’espais públics i que no era “vinculant” i per tant no es pronunciava oficialment respecte la consulta, que s’ha celebrat sense cap impediment. “No sabem si era per boicotejar-ho o perquè no li agraden aquestes consultes”, ha reblat.