Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Catalunya reutilitzarà el 2027 el mateix volum d’aigua que necessita Barcelona durant un any

L’objectiu del Govern és regenerar 100 milions de metres cúbics d’aigua en quatre anys invertint 126 milions d’euros

|

- Publicitat -

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat que Catalunya reutilitzarà el 2027 el mateix volum d’aigua que necessita Barcelona per abastir-se durant un any. En el marc de la Cimera del Clima de les Nacions Unides (COP28) celebrada a Dubai (Emirats Àrabs), i durant la seva ponència del passat diumenge, 3 de desembre, el conseller va explicar que aquest objectiu serà possible gràcies a una sèrie d’inversions descrites al Pla de reutilització de l’aigua regenerada elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que preveu generar 100 milions de metres cúbics amb una inversió estimada de 126 MEUR. L’aigua reutilitzada evitarà agafar-ne dels embassaments, que és la que garanteix en major mesura l’ús de boca a tota la ciutadania.

Publicitat

Mascort ha insistit que és “clau” que el país pugui generar recursos hídrics per fer front a la sequera actual i a les que vindran. En aquest sentit, ha detallat que el Pla de reutilització de l’aigua regenerada suposarà obtenir 120 hectòmetres d’aquest recurs per a usos industrials i agrícoles. “Podrem afrontar amb millors condicions de resistència i resiliència les sequeres que ja són estructurals al nostre país i la capacitat d’obtenir el recurs suficient per abastir tota la població de Catalunya”, ha apuntat.

Ha detallat que el pla inclou diverses actuacions per millorar, ampliar i construir noves Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA) que faran possible aprofitar pràcticament el 70% de l’aigua que generen les depuradores catalanes. Tot plegat significarà que els embassaments es podran destinar a abastir l’aigua de boca per a la ciutadania.

El pla contempla més de 30 mesures per assolir l’objectiu dels 120 milions de metres cúbics. Entre les actuacions previstes hi ha la construcció de 24 noves Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), que en algun cas finalitzarà més enllà del 2027, i diferents actuacions de recàrrega d’aqüífers en zones costaneres, on existeix un gran potencial per incrementar la reutilització d’aigua generant recursos hídrics que poden ajudar a millorar la resiliència davant episodis de sequera.

Et pot interessar  Les pluges dels últims dies fan remuntar les reserves de les conques internes dos punts, gairebé fins al 30%

El pla contempla també l’ampliació del tractament i de la xarxa de distribució de l’ERA del Prat de Llobregat amb un cost estimat de 24 milions d’euros, i l’ERA de Reus, amb 8 milions d’euros. A banda, es preveu una canonada d’impulsió d’aigua depurada des de l’EDAR Manresa a Súria (Bages) amb un cost de 15,6 milions d’euros, i subvencions per a actuacions de reutilització promogudes i explotades per ens locals i amb objectius de millora de disponibilitat.

Aquestes actuacions formen part de les inversions previstes en el marc de l’estratègia 2040 del Govern. El pla de reutilització de l’aigua regenerada a Catalunya preveu ja una inversió de 126 milions d’euros per al període 2022-2027; 126 milions d’euros entre 2028 i 2032, i 155 milions més per al període 2033-2040 per passar a reutilitzar el 45% al 70% de l’aigua.

Actualment, una part de l’aigua que es depura s’acaba reutilitzant directament gràcies a les 24 ERA públiques que hi ha en servei. L’any 2022, la reutilització directa va suposar un volum aproximat de 71 milions de metres cúbics, un 12% del volum total depurat. Aquesta aigua s’utilitza per a usos agrícoles, ambientals, urbans, recreatius o industrials.

En total, cada any Catalunya depura al voltant de 610 milions de metres cúbics a través de 547 depuradores. Un 39% dels volums depurats el 2022 van ser abocats al mar, un 31% es van destinar a la reutilització indirecta, un 18% es van injectar al curs fluvial, i un 12% es van destinar a la reutilització directa.

El Pla de reutilització de l’aigua regenerada forma part de les inversions contemplades en el marc del Pla de gestió de l’aigua de les conques internes, amb una inversió superior als 2.400 milions d’euros per al període 2022-2027.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut