Aquest divendres el col·legi d’advocats dels Pirineus Orientals i el Consell de l’Advocacia Catalana han signat un conveni d’adhesió al portal de recursos jurídics català Compendium.cat. Segons ha avançat Ràdio Arrels, els advocats de banda i banda de la frontera s’han reunit aquest divendres amb l’objectiu “d’enfortir” les relacions i afavorir l’ús bilingüe del català i el castellà entre empreses i institucions. Per la seva banda, els advocats nord-catalans es comprometen a difondre aquest portal de recursos jurídics en català entre els seus associats i a la facultat de Dret de la Universitat de Perpinyà.
En aquest sentit, la iniciativa preveu incorporar al Compendium.cat models de redacció de contractes, especialment de dret mercantil i dret de les societats, que es podrien oferir als col·legiats en format bilingüe català-francès per a ser utilitzats en les relacions comercials o administratives entre empreses o institucions dels dos països.
La signatura de l’acord ha anat a càrrec del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, i el degà del Col·legi d’Advocats dels Pirineus Orientals, Jacques Malavialle, en un acte que també ha comptat amb la participació, entre d’altres, del president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, Rogeli Montoliu.
L’anunci de la creació del portal es va fer a finals de l’any passat quan divuit entitats i institucions catalanes i andorranes, sota el lideratge del Consell de l’Advocacia Catalana i el Departament de Justícia, van signar un conveni per fomentar l’ús del català a la justícia a través de la creació d’un portal de recursos de llenguatge jurídic català. Amb aquest acord ja són trenta les entitats i institucions catalanes, andorranes, valencianes, de les Illes Balears i del sud de França que participen en el Compendium.cat.
El portal Compendium.cat és conceptualment un motor de cerca que permet cercar i trobar informació en més de 800 recursos lingüístics, entre els quals hi ha manuals de redacció jurídica, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics i manuals didàctics. El portal també inclou formularis judicials de diverses jurisdiccions, formularis per a l’arbitratge i mediació, societaris, escrits de tràmit i altres models de documents que s’hi van incorporant de forma progressiva. L’eina va adreçada majoritàriament a tres grans públics: els professionals del dret (advocats, notaris, procuradors, jutges, registradors, graduats socials, etc.), els professionals de la llengua (correctors, traductors, redactors, intèrprets) i el personal de les administracions públiques i privades que hagin de redactar documents.