El sector ecològic ha facturat durant el 2022 1.190 milions d’euros, cosa que situa Catalunya com el primer mercat de productes orgànics de l’Estat i del sud d’Europa. En el darrer any, el nombre d’operadors ecològics ha incrementat un 1,6%, superant els 5.000. Segons l’informe sobre la producció biològica presentat aquest divendres per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, a Catalunya hi ha 272.883 hectàrees dedicades a superfície ecològica, un 0,81% més que l’any anterior. El cultiu majoritari al principat és la vinya, que ocupa més de 29.000 hectàrees, el 48% de la superfície de tots els conreus biològics.
De fet, avui en dia més de la meitat de les plantacions de ceps són ecològiques. Guillaumes ha concretat que el conreu de vinyes ecològiques representa el 51,2% del total de Catalunya, el 19% de l’Estat i el 5,3% del món. Entre els cultius orgànics majoritaris, destaca el creixement dels conreus cítrics, que durant el 2022 van incrementar un 13% ocupant 286 hectàrees. Els de fruita seca van créixer un 8,97% fins a arribar a les 4.311 hectàrees i els de vinya van augmentar un 7,07%.
Actualment, la superfície agrària ecològica utilitzada, que no comptabilitza la boscosa, supera les 242.000 hectàrees, cosa que representa un 23% del total. Aquesta xifra, “ens apropa cada vegada més a l’objectiu de la Unió Europea de tenir el 25% de la superfície agrària utilitzada ecològica el 2030”, ha celebrat la directora general d’Agricultura i Ramaderia del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Per la seva banda, el president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, ha destacat la resistència del sector ecològic davant les crisis, ja que “les xifres globals del sector bio han continuat creixent tant en operadors que s’hi dediquen, com en superfície de cultius, en ramaderia i en activitats agroalimentàries de transformació”.
El nombre d’explotacions ramaderes ecològiques ha incrementat durant el darrer any un 0,37% fins a les 1.096. Destaca el creixement de l’apicultura, que ha incrementat un 21,43% i ja té 17 explotacions. L’oví de llet ha crescut un 16,6% amb 7 explotacions, el porcí ha crescut un 5% i ja compta amb 21 explotacions i el vaquí de carn ha augmentat un 4,04% i ja té 593 explotacions. De fet, el vaquí de carn representa el 54% de totes les explotacions ecològiques de Catalunya.
D’entre les principals agroindústries ecològiques, destaquen el creixement dels cellers (369 empreses, +6,65%), els olis (134 empreses, +6,35%) o la comercialització i distribució (632 empreses, +4,64%). També van créixer les activitats d’importació (158 empreses, +10,49%) i d’emmagatzematge (309 empreses, +5,1%).
Pel que fa al volum de facturació del sector, el darrer exercici econòmic comptabilitzat, el 2021, va tancar-se amb un creixement anual de quasi un 20%. Catalunya va assolir la xifra rècord de 1.190 milions d’euros facturats, sent la comunitat autònoma amb el mercat de productes ecològics més gran.