Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Catalunya crearà un Centre Nacional de Teràpies Avançades

|

- Publicitat -

El Departament de Salut ha rebut l’encàrrec per part del Govern de crear el Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA). L’objectiu és garantir l’accés dels pacients a la recerca en teràpies avançades i incrementar la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics en aquestes teràpies, així com reforçar el procés perquè aquestes teràpies arribin al teixit industrial i la innovació. Això es farà en coordinació amb el Banc de Sang i Teixits i Biocat, que serà el coordinador institucional de hub de teràpies avançades. El Govern preveu invertir 60 MEUR en tres anys, a raó de 20 MEUR per any entre recursos assistencials i ajuts a la recerca. El centre podria estar operatiu al febrer i es preveu la creació de 20 llocs de treball.

Publicitat

Aquests recursos han de garantir l’adequació necessària dels espais del Banc de Sang i Teixits per tal que puguin desenvolupar les tasques del futur centre. D’altra banda, també han de servir per finançar convocatòries i ajuts competitius per a projectes estratègics en el desenvolupament i implementació de les teràpies avançades.

Les teràpies avançades són medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular”), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). També s’inclouen en aquest projecte els processos de bioenginyeria avançats d’aplicació mèdica.

Actualment, les tendències globals i àmbits d’aplicació de les teràpies avançades són en la regeneració de teixits, en el tractament de malalties inflamatòries i autoimmunes, en les teràpies gèniques no dirigides a malalties monogèniques, en el tractament del càncer, en les teràpies gèniques dirigides o en l’edició genèrica, i en aplicació a totes aquelles patologies que no disposen d’estratègies efectives.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que Catalunya compta amb un nivell científic “altíssim” en aquest tipus de teràpies i en bioenginyeria mèdica, “compatible” amb el de qualsevol país europeu. També teixit hospitalari de primer nivell. De fet, el conseller ha concretat que tots els agents d’aquest sector existeixen i el que farà el centre és coordinar-los i permetre un pas endavant en tot el procés que va de la recerca a l’ús com a tractament.

Et pot interessar  Salut i Política Lingüística investiguen la discriminació catalanòfoba d'un metge de Dexeus a una pacient catalanoparlant

Sobre el finançament, ha apuntat que si s’aconsegueixen fons de l’Estat o d’Europa seran benvingut però si no és així igualment es tirarà endavant. “Tenim la capacitat, la volu50ntat i els actors per desenvolupar aquesta eina en els propers mesos”, ha manifestat.

Pla operatiu al febrer

Ara es crearà un grup de treball que, sota la coordinació del Banc de Sang i Teixits, aterrarà i concretarà els detalls del projecte.

La previsió és que el disseny es vagi treballant fins al febrer del 2023, quan també s’haurà d’aprovar el pressupost dels tres primers anys i establert tots els contractes i connexions necessàries. Aquell mateix febrer es tancarà el projecte i es presentarà al públic, moment en què començarà a executar-se el pla operatiu.

Actualment, Catalunya disposa de 50 empreses dedicades al sector (30 empreses emergents i 20 corporacions), amb una facturació de més de 3.000 milions d’euros i més de 6.000 llocs de treball.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut