El líder del PP, Pablo Casado, va protagonitzar un escàndol recentment per assistir a una missa franquista pel 20N. L’estratègia des d’aleshores ha estat dir-la més grossa cada cop que ha tingut oportunitat. Després de la sentència del Supremo que imposava un 25% de castellà a les aules, Casado va proposar un 155 educatiu. Ara, en el marc de la tramitació d’una Llei de memòria democràtica, ha defensat la “modèlica” i “exemplar” Transició espanyola, criticada per historiadors i sovint titllada de farsa.
Pel president del Partit Popular, la Llei és “atac directe” a l’esperit “de reconciliació” de la Unió Europea. Així mateix, considera que “la denominada memòria democràtica no és només un intent d’estendre ombres sobre la nostra democràcia, sinó de qüestionar el fonament del projecte europeu mateix, que és la reconciliació i la concòrdia entre europeus, i amb les actituds i intencions que hi ha en aquesta iniciativa, la UE no existiria i sense ella Espanya no tindria futur”, ha dit.
Casado ha fet aquestes manifestacions a la clausura d’una taula de debat sobre els valors constitucionals al Congrés dels Diputats, en què ha apostat per un “constitucionalisme militant” per “prendre les regnes del present”. Així doncs, ha aprofitat per atacar la Llei de memòria històrica argumentant que “afebleix” la posició de l’Estat dins de la UE, perquè “l’esperit que va atiar les primeres comunitats europees és el mateix que va atiar la nostra reconciliació nacional al voltant de la Constitució”.
“La UE va ser un procés creat sobre l’amarga experiència de la guerra i del que va conduir a la guerra”, que al seu entendre va ser “radicalismes, nacionalismes, populismes, i violència política”. Per això, segons ha dit Casado, “es pot teixir un vincle estret entre la Constitució de 1978 i l’europeisme, i per això la nostra transició és europeista, i qualsevol atac al seu esperit i al seu resultat pràctic és un atac directe a l’europeisme”.